Șeful Inspecției Judiciare a încasat, în 2018, peste 140.000 de lei din diurne și alocații: Suma se adaugă veniturile din salarii

Publicat: 23 07. 2019, 22:14

Șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a obținut în anul 2018 „diurne și alocații” în valoare de 147.628 de lei, potrivit declarației sale de avere din iunie 2019.

Astfel, Netejoru a încasat lunar peste 12.000 de lei (aproximativ 2.600 de euro/lună), în condițiile în care domiciliul său nu este în București, ci în județul Giurgiu.

Pe lângă aceste sume, șeful Inspecției Judiciare a obținuit, anul trecut, 250.115 de lei din salarii, adică peste 20.000 de lei în fiecare lună.

Cu alte cuvinte, venitul lunar al acestuia a fost, în 2018, de aproximativ 33.000 lei, adică circa 7.300 euro.

Din aceeași declarație de avere rezultă și faptul că Lucian Netejoru are, împreună cu soția sa, două apartamente și doua case în județul Giurgiu, dar și o datorie de 60.000 de euro la bancă.

În acest context, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) ”solicită factorilor decidenți să evalueze și să inițieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situații, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției”.

”AMASP militează pentru remunerarea corectă a magistraților, corespunzător funcției lor în stat, a interdicțiilor și incompatibilităților. De aceea consideră că alegerea profesiei și a instituției în care procurorii și judecătorii doresc să activeze, trebuie să aibă ca fundament interesul pentru înfăptuirea justiției și nu bonusurile și privilegiile materiale.

Amintim că remunerația procurorilor și judecătorilor este stabilită în funcție de criterii precum gradul parchetului/instanței, vechimea în profesie și complexitatea activității și faptul că aceștia beneficiază de decontarea chiriei. Conform dispozițiilor legale diurna este un drept suplimentar acordat magistraților detașați sau delegați la un parchet/o instanță în altă localitate decât cea de domiciliu, în cuantum de 2% pe zi din indemnizația de încadrare brută lunară, care nu se impozitează.

În acest context, situațiile aparte din cadrul Inspecției Judiciare sau al Consiliului Superior al Magistraturii, de a primi diurne pentru deplasarea din suburbiile orașului până la birou și de a beneficia de aceste drepturi pentru funcții în care sunt numiți și nu delegați/detașați, nu sunt deloc justificate, fiind necesară abrogarea dispozițiilor legale care permit acest lucru. Într-un caz ipotetic, o persoană care locuiește în orașul Otopeni și desfășoară activitatea în cadrul uneia dintre cele două instituții va primi suplimentar circa 400 de lei, în fiecare zi calendaristică, pentru o călătorie care durează la fel de mult ca drumul Militari – Universitate”, se arată într-un punct de vdere publicat pe pagina de Facebook a Asociației.

Lucian Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare din anul 2015.

Amintim că în septembrie 2018 a expirat mandatul de trei ani pe care Netejoru l-a avut la șefia instituției, însă a continuat să conducă Inspecția Judiciară din poziția de interimar în baza uneo Ordonanțe de urgență care a fost promovată de ministrul de Justiție din acel moment, Tudorel Toader.

Foto:ziare.com