Șeful DSU susține că există presiuni uriașe pentru privatizarea sistemului de urgență. Raed Arafat: S-a încercat dărâmarea SMURD și a colaborării civil-militare, dar și decredibilizarea instituțiilor (VIDEO)

Șeful DSU susține că există presiuni uriașe pentru privatizarea sistemului de urgență. Raed Arafat: S-a încercat dărâmarea SMURD și a colaborării civil-militare, dar și decredibilizarea instituțiilor (VIDEO)

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și unul dintre principalii oficiali contestați la marșul pentru comemorarea victimelor de la Colectiv, susține că „multe interese” pot sta în spatele atacurilor împotriva sistemului de urgență din România și a persoanei sale, având în vedere că mai multe companii ar fi interesate de privatizarea sectorului.

„Așa cum am promis înaintea comemorării Colectiv, voi ieși dacă consider că e necesar după comemorare. Voi păstra decizia mea că nu voi ieși la dezbateri sau la conferința de presă decât după ce se termină campania prezidențială, dar sunt lucruri pe care nu pot să le las până atunci și vreau să le clarific”, a scris Raed Arafat, într-o postare pe Facebook, care a fost însoțită de un filmuleț, în care șeful DSU detaliază situația.

Totul a început, spune oficialul, odată cu adoptarea Legii 95/2006, care stipula că sistemul de urgență nu poate face obiectul unei concurențe comerciale în care sectorul public să concureze cu cel privat. De aici a urmat un șir lung de presiuni pe acest segment de activitate, cu tentative repetate, de-a lungul anilor, de liberalizare a pieței.

Cele mai recente evenimente de acest gen au avut loc, susține Arafat, în urmă cu doar câteva săptămâni, odată cu trecerea tacită de Senat a Codului aerian, ajuns astfel în Camera Deputaților. Concret, el acuză că s-a încercat „dărâmarea aviației de urgență din România”, precum și a „colaborării-civil militare”.

„Unul din aceste lucruri, care la finalul acestei filmări o să înțelegeți despre ce este vorba. Cum s-a încercat dărâmarea aviației de urgență din România, cum s-a încercat dărâmarea aviației Ministerului de Interne, respectiv a SMURD, dar și a colaborării civil militare, numai în ultimele patru săptămâni. Nu mai devreme de atât. Atunci o să înțelegeți de ce spun că există multe interese, care pot fi convergente pentru a încuraja atacarea și persoanelor și decredibilizarea lor, dar și instituțiilor, încercând să arate că ele nu sunt eficiente, n-au evoluat, că nu s-a schimbat nimic în ele. Ceea ce este total contrar realității”, a adăugat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că, în cadrul dezbaterilor din Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților, le-a spus celor prezenți că anumite prevederi riscau să scoată din joc sistemul SMURD. Coincidență sau nu, clauzele legislative în cauză ar fi fost promovate chiar de către companii private ce dețin elicoptere.

„Era o prevedere după care aeronavele militare doar executa doar misiuni militare. Aeronavele SMURD și ale MApN nu mai pot executa nicio misiune de urgență. Colaborarea cu armata în intervențiile medicale ar dispărea”, a mai spus Arafat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`