Șeful DNA, după decizia CCR: „Timp de 16 ani au fost constituționali șase ani vechime pentru procurori și acum nu sunt constituționali șapte ani”
Șeful DNA, Crin Bologa, a declarat după decizia Curții Constituționale potrivit căreia este neconstituțională modificarea legislativă privind reducerea vechimii de la 10 la 7 ani a procurorilor care vor să lucreze la DNA sau DIICOT, că acum 16 ani a fost constituțională vechimea de 6 ani, iar acum nu mai e cea de 7 ani.
„În primul rând, aș arăta că 16 ani, din 2002 și până în 2018, au fost constituționali șase ani vechime și acum nu sunt constituționali șapte ani. Până în 2018 cu șase ani vechime puteai ajunge la DNA, iar DNA a avut o istorie pozitivă în România, au fost efecte pozitive pentru intrarea în Uniunea Europeană și parcursul european și, în general, pentru societate”, a spus șeful DNA, Crin Bologa, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit acestuia, acum, la DNA, din 195 de posturi de procurori sunt ocupate 128 prin numire, astfel că sunt libere 67 de posturi.
„Asta înseamnă că încărcarea și presiunea pe procuror este foarte mare și vom ajunge la întârzieri în rezolvarea cauzelor. Sigur că ne va afecta, dar ne vom face în continuare treaba”, a afirmat procurorul șef al DNA.
Curtea Constituţională a admis parţial, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT.
Judecătorii constituţionali au admis sesizarea în legătură cu reducerea de la zece la şapte ani a vechimii pentru procurorii DNA şi DIICOT, iar în ceea ce priveşte principiul bicameralismului, instanţa constituţională a respins sesizarea instanţei supreme.