Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au în lucru 64 de cazuri de corupție referitoare la achizițiile de materiale care au fost făcute de la începutul pandemiei de coronavirus, informează Agerpres. Anunțul a fost făcut de șeful DNA, Crin Bologa, care a precizat și că în următoarele zile vor fi trimiși în judecată mai mulți inculpați, în cazul Unifarm, acesta fiind unul dintre dosarele unde procedurile sunt cele mai avansate.
„În prezent, avem în instrumentare 64 de dosare legate de corupţie ale unor funcţionari publici implicaţi în combaterea pandemiei şi în achiziţionarea de materiale în pandemie. Cel mai înaintat dosar este dosarul Unifarm, unul dintre dosarele Unifarm. Discutând cu procurorii de caz, în această săptămână se pare că vor fi trimişi în judecată 5 – 6 inculpaţi şi cu rechizitoriu şi cu acordul de recunoaştere. (…) În această săptămână vor fi primele rezultate din punctul nostru de vedere al luptei împotriva corupţiei în această perioadă de pandemie”, a spus procurorul-șef al DNA.
În luna iunie, directorul Companiei NaționaleUnifarm SA, Adrian Ionel, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de mai multe fapte de corupție în legătură cu achiziția de echipamente de protecție sanitară. Compania Unifarm este cea care, de la începutul epidemiei de coronavirus în România,a gestionat achizițiade materiale,măști de protecțieși combinezoane.
Ionel Eugen Adrian este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Potrivit procurorilor anticorupție,”în calitate de director general al C.N.Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CNUnifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)”.
Este vorba despre un contract care a fost încheiat în martie 2020 cu o firmă privată, fără a fi respectate prevederile legii. Totodată, mai precizează anchetatorii, un milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă deUnifarm SAerau neconforme.
În plus, procurorii DNA precizează că Adrian Ionel ar fi ajuns să ocupe funcția de director Unifarm cu încălcarea prevederilor legale.
„Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei NaționaleUnifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CNUnifarm SA”, au mai menționat procurorii.
Adrian Ionel a ajuns prima dată la conducerea Unifarm în 2012, când mandatul de ministru al Sănătății era asumat interimar de Victor Ponta.
După izbucnirea scandalului de corupție de la Unifarm, Adrian Ionel a fost suspendat din funcția de director generalal companiei. Consiliul de Administrație al Unifarm l-a desemnat pe Ionuț Ionescu să conducă interimar compania, pe o durată de cel mult 4 luni.