Șeful DGA, Cătălin Ioniță, eliberat din funcție pentru ca nu mai deține avizul ORNISS pentru accesul la informații clasificate
Șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne, Cătălin Ioniță, a fost eliberat din funcţie. Decizia anunțată, miercuri de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vine după ce Ioniță a rămas fără acces la informaţii clasificate.
Cătălin Ioniță nu mai este șeful Direcției Generale Anticorupție
MAI anunță că, începând de miercuri, 26 august 2020, Cătălin Ioniță nu mai deține funcția de director general al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcţiei.
„Directorul general al Directiei Generale Anticoruptie a fost eliberat din functie, intrucat nu mai detine autorizatia de acces la informatii clasificate din partea Oficiului Registrul National al Informatiilor Secrete de Stat, necesara exercitarii functiei.
In prezent, ofiterul este pus la dispozitia Ministerului Afacerilor Interne in vederea stabilirii altor atributii profesionale.
Conducerea Directiei Generale Anticoruptie este asigurata, conform atributiilor din fisa postului, de catre adjunctii acestei structuri„, a transmis MInisterul Afacerilor Interne.
Ancheta de laDNA în dosarul lui Cătălin Ioniță, clasificată
În septembrie 2019, DNA a clasat dosarul în care Ioniță era cercetat din 2018 pentru corupție, constatând că fapta nu există. În schimb, cercetarea sa pentru fals în declarații a fost declinată către Parchetul Curții de Apel București.
Procurorii anticorupție l-au acuzat pe Ioniță că a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren pentru a interveni pe lângă funcţionari publici.
”Suspectul Ioniţă Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, a pretins de la suspecta Dinu Petruţa (persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie. În aceste împrejurări, suspecta Dinu Petruţa a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ioniţă Alexandru-Cătălin”, transmiteaDNA.
Amintim că Ioniță a fost protagonistul unui scandal de proporții izbucnit între fostul ministru de Interne, Carmen Dan, și premierul de atunci, Mihai Tudose, controversă soldată cu plecarea din funcție a prim-ministrului.
”Am aflat din mass media că mi-am dat demisia. (…) Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcţie a unor şefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre ameninţările pe care le-am primit au fost şi cele legate de înscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată înainte ca orice organism de specialitate să se pronunţe.”, spunea Ioniță în scandalul cu Carmen Dan.
Cine este Cătălin Ioniță
Cătălin Ioniță conducea Direcția Generală Anticorupție a MAI din 2016. Până atunci a fost director al Directiei de Investigații Economice din IGPR, director adjunct al Direcției de Investigare a Fraudelor, șef serviciu Serviciul de combatere a corupției și a infracțiunilor comise în sfera instituțiilor bugetare din cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor și șef serviciu al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliției Sector 1.