Daniel Baciu a spus câte mii de pensionari au luat cu asalt Casa de Pensii și pentru câți dintre aceștia se impune revizuirea deciziilor de recalculare (VIDEO)

Daniel Baciu a spus câte mii de pensionari au luat cu asalt Casa de Pensii și pentru câți dintre aceștia se impune revizuirea deciziilor de recalculare (VIDEO)
Sursa foto: Captura B1 TV

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a ținut o conferință alături de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în care cei doi au vorbit despre recalcularea pensiilor.

Baciu a precizat că această reformă “este cea mai amplă reformă care s-a făcut vreodată în sistemul public, cel puțin în ultimii 50 de ani” și a fost implementată pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor pensionarilor.

„A fost un proces foarte amplu și laborios, care s-a întins pe aproape 3 ani de zile”

„Vreau să vă spun că această reformă în sistemul public de pensii este cea mai amplă reformă, care s-a făcut vreodată în sistemul public, cel puțin în ultimii 50 de ani. Ea a vizat efectiv recalcularea a peste 4,8 milioane de dosare de pensie. A fost un proces foarte amplu și laborios, care s-a întins pe aproape 3 ani de zile.

Am reușit să verificăm, în primul rând, toate dosarele.

Vreau să vă spun că în Casele Teritoriale de Pensii sunt dosare în plată de peste 35 de ani și chiar 40 de ani. Nici nu exista tehnică de calcul la vremea respectivă. A trebuit toate aceste dosare să le aducem într-un format electronic de ultimă generație.

Practic, am făcut și digitalizarea acestor dosare din sistemul public de pensii”, a precizat șeful Casei de Pensii.

„Au fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii”

„Vreau să vă spun că, până în prezent, au fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii. Este cifra pe care am primit-o de la compania națională Poșta Română. După cum bine știți, s-a solicitat în Guvern ca să dăm o situație cu privire la numărul de pensionari care ni s-a adresat în această perioadă, fie prin audiențele pe care colegii mei le-au asigurat zi de zi, fie prin birourile de relații cu publicul existente în fiecare Casă Teritorială de Pensie, fie chiar transmise în format electronic.

Vreau să vă spun din start că acești pensionari sunt îndreptățiți să primească aceste informații și este normal și firesc ca în această perioadă să avem o afluență mai mare de pensionari la Casele Teritoriale de Pensii, pentru că este o lege nouă, așa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public și oamenii sunt dornici să afle toate informațiile cuprinse în această decizie de recalculare.

Din acest considerent, eu am cerut colegilor mei să aibă toată disponibilitatea în această perioadă, să transmită toate informațiile pe care le solicită pensionarii în această perioadă.

Este normal, ei merită aceste răspunsuri din partea colegilor de la Casele de Pensii”, a mai spus Baciu.

„Am găsit un număr de 1090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare”

„De vineri, de când am început procesul de transmitere a acestor decizii de pensionare către pensionari și până astăzi am avut, la nivel național, un număr de 9170 de audiențe pe care colegii mei le-au acordat pensionarilor în această perioadă.

Pe lângă aceste audiențe, am avut sesizări la birourile de relații cu publicul, cât și în formă electronică, încă aproape 2400 de asemenea cerințe.

Dacă vedeți, este vorba despre 11.500 de persoane, care ni s-au adresat în diverse forme, în această perioadă.

Din aceste 11.500 de persoane, am găsit un număr de 1090 de cazuri, în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024 % din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent.

Deci procentul este foarte, foarte mic. Restul pensionarilor care ni s-au adresat la Casele Teritoriale de Pensii au plecat, au fost lămuriți, puteți să verificați. Chiar dacă mergem acum la orice Casă Teritorială de Pensii, veți vedea că nu mai este niciun pensionar.

De obicei, avem o afluență la prima oră a dimineții, până la prânz lucrurile se rezolvă.Toată lumea primește informațiile necesare”, a mai explicat Daniel Baciu.

„La contributivitate egală va trebui să avem pensii egale în plată”

„Vreau să le mulțumesc pe această cale colegilor mei, nu vreau să pară cuvinte mari. Ei au fost adevărații eroi în această perioadă pentru că s-a lucrat și până la orele târzii ale nopții, chiar la miezul nopții, în aceste ultime săptămâni, pentru că am fost conștienți de apăsarea mare care există și așteptările din partea pensionarilor.

Și exact cum a spus doamna ministru, cel mai important lucru, că în acest proces de recalculare avem bază legală, după cum bine știți, este vorba de articolul 144 din lege. Nicio pensie nu va scădea, nu am urmărit lucrul acesta, am urmărit să facem dreptate în rândul pensionarilor, aplicând aceeași formulă de calcul tuturor pensionarilor, atât cei în plată și cei care vor urma de la 1 septembrie, respectând un principiu de bun simț. La contributivitate egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a spus în încheiere președintele Casei de Pensii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)