Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație de la Metrorex, a declarat, pentru B1 TV, că magistrala de metrou M6 de la Băneasa la Aeroportul Otopeni e cel mai important proiect al Metrorex în acest moment, de care se ocupă și el. Acesta a precizat că până acum totul de desfășoară în grafic.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Drumurile noastre”, moderată de Ștefan Etveș pe B1 TV. De asemenea, Mihai Barbu a vorbit despre trenurile Alstom produse în Brazilia, care ar trebui să ajungă în România „undeva la sfârșitul lunii martie” pentru magistrala M5.
„Obiectivul nostru pentru anul acesta e această procedură pentru achiziția celor 12 trenuri pentru M6 și, bineînțeles, lucrările de arhitectură și instalații tot pentru M6, astfel încât să corelăm aceste lucrări și să ajungem la finalul lui 2027 cum ne dorim noi, dacă nu se întâmplă nimic neprevăzut.
Noi suntem într-o situație dată. Așa s-a făcut tot acest tronson 1 Mai-Otopeni: s-a împărțit în două pe lucrările de structură – Tokyo-1 Mai și Tokyo-Aeroportul Otopeni. Pentru celelalte lucrări de arhitectură va fi un proiect pe tot tronsonul și mai sunt lucrările de instalație. Dar noi trebuie să corelăm toate aceste lucruri, că atunci când acel utilaj de săpat ajunge la 1 Mai, trebuie să avem aceste contracte semnate cu instalațiile și arhitectura, că trebuie să se coreleze, să intre în rețea.
Trebuie să ajungem la Otopeni. E, cred, una din puținele capitale europene care nu au legătură cu aeroportul”, a declarat Mihai Barbu, pentru B1 TV.
Întrebat dacă lucrările vor afecta traficul pe DN1, acesta a răspuns: „Vor afecta, bineînțeles, că nu are cum să nu afecteze, dar lucrurile acestea se fac împreună cu Poliția, cu toți factorii care trebuie să decidă în acest sens și nu se opturează deloc căile de rulare, ci doar anumite tronsoane, așa încât supărarea oamenilor să fie cât mai mică. Bineînțeles că aceste lucrări se fac pe carosabil și afectează într-o oarecare măsură”.
„M6 e cel mai important proiect al nostru la momentul acesta și vrem să se desfășoare cu totul și cu totul diferit față de M5. (Constructorul) a împrejmuit toate stațiile de metrou, s-au făcut exproprierile unde au putut, lucrările sunt conform graficului și mă ocup personal.
Undeva în iulie mi-au spus ei că vor începe să sape și săpătura va dura fix 19 luni. Nu are cum să dureze mai mult, că acel aparat nu poate să stea în pământ, el trebuie continuu să meargă și până atunci toate stațiile trebuie făcute. Din discuțiile cu ei, mi-au spus că singura problemă majoră a lor e necunoașterea utilităților. Sunt multe de care nu știe nimeni”, a mai declarat Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație de la Metrorex, pentru B1 TV.