Șeful ATI de la Spitalul Sibiu: „Legarea de pat a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă”. Rata de mortalitate din „Spitalul Groazei” ar fi cu 10-15% mai mare comparativ cu cea din restul unităților sanitare COVID

Șeful ATI de la Spitalul Sibiu: „Legarea de pat a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă. Rata de mortalitate din „Spitalul Groazei ar fi cu 10-15% mai mare comparativ cu cea din restul unităților sanitare COVID
Dr. Mihai Sava, șeful ATI de la Spitalul Județean Sibiu

Dr. Mihai Sava, șeful secției ATI de la Spitalul Județean Sibiu, a reacționat în presa locală, în urma acuzațiilor grave. Legarea de pat a pacienților nu este o chestiune ieșită din comun, susține medicul.

„Contenția mecanică (legarea de pat) a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață.

Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu.

Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură”, a declarat medicul pentru TurnulSfatului.ro.

Șeful secției ATI nu crede în cifrele colectate de mass-media, cu privire la rata ridicată a mortalității

Întrebat de ce rata de mortalitate la SpitalulJudețean din Sibiu, a pacienților de la secția ATI – aproape 76% în ultimele șase luni și aproape 72% de la debutul pandemiei, cu mult peste cea înregistrată în alte unități sanitare din țară, medicul a lăsat de înțeles că nu are încredere în aceste cifre.

„Vă rugăm să ne comunicați sursa datelor statistice pe care ni le-ați prezentat pentru a putea verifica veridicitatea acestora, competența instituției care le-a realizat și variabilele care au fost luate în calcul pentru realizarea acestora. (n.r. datele prezentate în cadrul acestei întrebări, legate de mortalitatea în ATI Sibiu sunt transmise chiar de către Spitalul Clinic Județean, într-un răspuns anterior).

Vă stăm la dispoziție pentru răspunsul la alte întrebări cu condiția ca acestea să fie pertinente și punctuale”, a declarat medicul.

La Institutul „Marius Nasta” din București, rata mortalității ar fi de 61%, iar la Spitalul din Timișoara, de 66%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`