Șeful Armatei Române avertizează că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și România trebuie să se pregătească: „Mizăm pe descurajare generată de o capacitate defensivă”

Publicat: 22 05. 2024, 12:25
Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române. Sursa foto: Captură Video Digi24

Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române, a avertizat că trebuie să accelerăm înzestrarea forțelor de apărare deoarece există riscul ca războiul declanșat de Rusia în Ucraina să escaladeze.

„Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor, inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, a afirmat General Gheorghiță Vlad, citat de Digi24.

Șeful Armatei Române: Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Europa, trebuie să se îngrijoreze

În februarie, acesta declara pentru Europa Liberă că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în caz de război.

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a susținut generalul Gheorghiță Vlad.

Șeful Armatei Române a mai spus atunci că nu crede că poate să prezică cineva următoarea mișcare a Rusiei deoarece sunt prea mulți factori implicați: „În primul rând, capacitatea noastră – a armatelor și a țărilor membre NATO – de a ne reface stocurile, de a pregăti populația corespunzător. Sunt foarte multe angajamente politice care au fost discutate și care trebuie să își găsească finalitatea în perioada imediat următoare”.