Şeful AEP respinge ipoteza fraudării alegerilor, promovată chiar şi în PSD: ”Au existat doar erori de completare a proceselor verbale; datele voturilor valabile, nemodificate”

Şeful AEP respinge ipoteza fraudării alegerilor, promovată chiar şi în PSD: ”Au existat doar erori de completare a proceselor verbale; datele voturilor valabile, nemodificate”
Foto: Inquam Photos

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică, numit în fruntea instituţiei chiar de PSD, respinge teoria unui furt masiv de voturi la alegerile europarlamentare din 26 mai, teorie promovată chiar şi de voci din PSD.

„AEP, inclusiv ca membru în BEC, prin preşedinte şi doi vicepreşedinţi, a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor-verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate”, a spus Mituleţu-Buică, vineri, la dezbaterea „Eu votez”, dedicată introducerii votului electronic în România, potrivit Agerpres.

Aceste declaraţii vin după ce Mihai Fifor, purtătorul de cuvânt al PSD, a cerut o comisie parlamentară de anchetă pentru a verifica presupusele acuze de fraudare a votului.

„Două procese-verbale, care au fost în spaţiul public, le-am văzut. La unul era vorba de prezenţa la vot şi voturi valabil exprimate – 1.676 şi 5.300 reprezenta numărul buletinelor de vot neutilizate (…) Au fost decizii în sensul în care s-au dat răspunsuri către birourile electorale – să se facă corecţiile în procesele-verbale. Corecţiile din procesele-verbale nu influenţează voturile valabil exprimate. Biroul Electoral Central a validat în totalitate alegerile pentru Parlamentul European, neconstatând probleme pe partea de voturi valabil exprimate şi a repartizat şi datele şi azi AEP a trimis la Parlamentul European lista parlamentarilor care vor prelua mandatul”, a arătat preşedintele AEP, potrivit Agerpres.

El a adăugat că la nivelul BEC nu au fost constatate probleme legate de votul multiplu.

„Vorbim de un sistem informatic care permite anumite corelări. Cetăţeanul s-a prezentat în sectorul 1, la secţia de votare 15 şi el trebuia să voteze la secţia de votare 10. Cetăţeanul a fost direcţionat de la secţia 15 la secţia 10. Legea permite votul în afara sectorului, (…) şi nu în acelaşi sector şi atunci l-a trimis la secţia la care este arondat, potrivit registrului electoral”, a mai spus Mituleţu-Buică.

Întrebat dacă STS ar trebui eliminat din procesul de monitorizare a votului, preşedintele AEP a răspuns: „Cu siguranţă nu!”.

În ultima vreme, Ionuț Apahideanu a publicat pe Facebook documente care arată mai multe inadvertențe în privința proceselor verbale întocmite în urma scrutinului pentru Parlamentul European.

Acest val de postări a dat naștere mai multor reacții. Pe de o parte, PSD acuză o fraudă de 1,5 milioane de voturi la alegeri. Pe de altă parte, unii specialiști au spus că într-adevăr este vorba despre erori, însă nu de unele atât de mari încât să se poată vorbi despre o fraudă electorală. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`