Șefii Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, plasați sub control judiciar pentru infracțiunile de conflict de interese și abuz în serviciu

Șefii Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, plasați sub control judiciar pentru infracțiunile de conflict de interese și abuz în serviciu
Foto: ziaruldeinvestigatii.ro

Șefii Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii DNA.

Măsura se aplică pentru Ionel Bucur, director general CNE, și Elena-Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă.

Astfel, cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu și conflict de interese, potrivit comunicatului DNA.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Encică Ionel, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, pentru abuz în serviciu și conflict de interese., Nicola Laurențiu Theodor (membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă) pentru abuz în serviciu, Olteanu Mădălina (director economic al CNE Cernavodă) pentru abuz în serviciu și Dărămuș Victor (administrator al unei societăți comerciale) pentru complicitate la abuz în serviciu.

În perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpații Bucur, Negulici, Olteanu, Encică, Nicola au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

Concret, cei patru inculpați au urmărit sau după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.

Prejudiciul adus de către inculpații Bucur, Negulici și Encică, se ridică la 3.471.463 euro.

Totodată, în perioada noiembrie 2010 – mai 2014, inculpații Bucur, Negulici și Encică, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuș , în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit.

În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, inculpații Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.

În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie