Președintele UNJR, Dana Gârbovan, susține că ultimul Eurobarometru, în care Justiția a scăzut cu 13%, este efectul unei intense campanii mediatice în care DNA a fost identificată cu Justiția, iar acest lucru a fost cauzat de intense campanii media. Încrederea românilor în Justiţie a scăzut, iar motivele sunt multiple, consideră Dana Gârbovan, potrivit B1 TV.
Una dintre cele mai dure reacții după datele Eurobarometrului Comisie Europene îi aparține președintei Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gârbovan.
"Scăderea dramatică, cu 13%, a încrederii românilor în justiţie este rezultatul campaniei făcute de o parte a presei şi de unele autorităţi ale statului de a identifica justiţia cu activitatea DNA, ignorând în acelaşi timp problemele reale ale justiţiei. Consecinţa a fost aceea că orice neîncredere în activitatea DNA s-a reflectat în sondaj ca o neîncredere în justiţie”, a spus Gârbovan.
Preşedinta Uniunii Judecătorilor crede, totodată, că Ministerul Justiţiei şi Consiliul Suprem al Magistraturii ar trebui să îşi asume răspunderea pentru picaj, să identifice neregulile şi să reseteze sistemul.
Șefa Uniunii Judecătorilor: Scăderea încrederii în Justiție e cauzată de numirile netransparente, implicarea serviciilor în sistem și de un anumit tip de mediatizare
#DIRECT_ONE_v5epbl#
Afirmaţia Ministrului Justiţiei, Raluca Prună, potrivit căreia ''drepturile omului sunt un lux'' a rezonat negativ cu orice român, spune Gârbovan. În plus, adaugă aceasta, Prună a trecut peste raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, făcând numiri la DNA şi alte parchete fără a urma o procedură transparentă, ceea ce a adâncit neîncrederea şi a sporit suspiciunile.
Gârbovan merge şi mai departe şi spune că s-a creat o discrepanţă între aşa-zisa "justiţie televizată" şi cea reală, din sălile de judecată, unde cetăţenii se lovesc de problemele din sistemul judiciar, despre care însă nu se vorbeşte.
”Nici până azi, de exemplu, nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI. De asemenea, exemplul Hexi Pharma este emblematic pentru modul în care instituţiile nu oferă răspunsuri concrete în cazuri ce afectează direct cetăţenii”, a atras atenţia preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor, care a specificat şi un alt motiv pentru care, crede ea, încrederea românilor în justiţie a scăzut dramatic:
”Au fost apoi atacurile virulente nu doar ale unei părţi din presă, ci şi ale SRI şi ale şefei DNA la adresa Curţii Constituţionale, când s-a decis asupra constituţionalităţii abuzului în serviciu şi a implicării SRI în interceptări".