Șefa de la Cultură, criticată de un fost ministru pentru proiectul privind cinematografia. Bogdan Stanoevici: Este absolut logic ca tovarășa Corina Șuteu să nu fie interesată de realele urgențe în Cultură. Nu sunt bani de luat

Publicat: 07 09. 2016, 10:12

Fostul ministrul Bogdan Stanoevici critică proiectul ministrului Culturii Corina Șuteu prin care se modifică ordonanța care vizează cinematografia. Astfel, ar urma să fie introduse noi taxe pentru televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet, precum şi pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului la bilete.

Stanoevici o acuză pe Corina Șuteu că nu este preocupată de adevăratele urgențe din domeniul Culturii pentru că rezolvarea acestor probleme nu aduce bani.

"Care sunt urgențele în Cultură?

Răspunsul este la fel de simplu și de un minim bun simț:

– clădiri de Patrimoniu pentru reabilitarea cărora nu sunt bani…
– muzee naționale închise, ale căror exponate (piese înscrise în Patrimoniu) stau depuse în subsoluri, pentru reabilitarea cărora, nu sunt bani…
– situri arheologice unice în lume sunt distruse de natură și jefuite sistematic, pentru securizarea și refacerea cărora, nu sunt bani…
– un nou Cod al Patrimoniului pe care l-am cerut și la care se lucra deja, dar care nu i-a interesat pe catastrofalii tehnocrați Alexandrescu și Șuteu…
– reglementarea strictă a utilizării detectoarelor de metale în incinta sit-urilor arheologice de Patrimoniu, la care se lucra, dar care nu interesa cele două catastrofe, puse în mod eronat la Ministerul Culturii… etc… etc… etc…

Deci, este absolut logic ca tovarășa, (căci doamnă nu pot să-i spun) Corina Șuteu, să nu fie interesată de aceste reale Urgențe în Cultura. Nu sunt bani de luat. Dar ce așteptări să avem de la o persoană care și-a apropriat în mod abuziv și ilegal, un Festival de Film Românesc ce aparținea ICR New York”, a scris Stanoevici pe Facebook.

Acesta mai susține că șefa de la Cultură este măcinată de „prea multe orgolii și ambiții prostești” și că proiectul în cauză este unul aberant.

În schimb în Cinematografie, încă sunt bani. Și aceștia trebuie să fie împărțiți între membrii grupului de interese condus de Corina Șuteu. Și repede. Cât mai sunt ei "la manete". Deci este URGENT să se dea o OUG pentru cinematografie.

Numai cineva măcinat de prea multe orgolii și ambiții prostești (neluând în calcul intenția de a favoriza afacerile "cinematografice" ale unor grupuri de interese, ce reiese în mod evident din mai toate modificările propuse) poate susține în fața membrilor unui Guvern adoptarea unei asemenea ordonanțe, cu pretenția de a fi "o nouă lege a cinematografiei".

Măsura aberațiilor acestui proiect de ordonanță este dată de art. 3 litera y) „Filmul dificil", care nu este cel greu de realizat sau de finanțat, fiind definit ca acela care „are un potențial comercial limitat și, în consecință, șanse minime de recuperare a bugetului de producție, calitate care va fi atestată de Consiliul de Administrație al CNC pe baza informațiilor transmise de producător". Mai clar, insuccesul la public ar fi considerat deci prin lege, a fi o calitate, iar însuși producătorul filmului are sarcina de a convinge membrii CA al CNC că nimeni nu va intra într-un cinematograf să-i vadă filmul și deci, nu va fi în stare să recupereze banii pe care îi va cheltui.
Aberant. Așa vrem să revitalizam Cinematografia Română?

Adică să se dea bani (mulți) pentru filme care nu vor fi niciodată vizionate de publicul larg. Ori sensul esențial al unui film, este acela de a fi văzut de cât mai mulți oameni”, a mai notat fostul ministrul.

Bogdan Stanoevici a mai precizat că revigorarea filmului românesc ține de adoptarea unei legislații bune și că urgența proiectului care vizează cinematografia nu este justificată.

”Cred că, șansa de a continua revigorarea filmului românesc, începută în ultimii ani, este fundamental legată de adoptarea unei bune legislații, pe care (culmea!) chiar o putem genera, dacă va exista un interes general și buna-credință.

Deci NIMIC, absolut NIMIC nu justifică "urgența" adoptării acestei ordonanțe. Mai ales că dincolo de aberațiile pe care le conține și felul în care este făcută "cu dedicație", această OUG, nici un singur articol, nu are aplicabilitate imediată.

Pentru că nu există de fapt nici o URGENȚĂ.

Există doar interese financiare URGENTE… pentru un grup…", a mai spus Bogdan Stanoevici.