Șefa Colegiului Medicilor Bucureşti, despre dosarul stenturilor luate de la morți și reimplantate: Cazul vine să zdruncine încrederea populației în medici. Nu trebuie generalizat / Reutilizarea acestor device-uri nu e legală (VIDEO)

Șefa Colegiului Medicilor Bucureşti, despre dosarul stenturilor luate de la morți și reimplantate: Cazul vine să zdruncine încrederea populației în medici. Nu trebuie generalizat / Reutilizarea acestor device-uri nu e legală (VIDEO)
Dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București. Sursa foto: Cătălina Poiană / Facebook

Dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), a declarat duminică, pentru B1 TV, că situația medicului din Iași acuzat că ar fi implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre „vine să zdruncine încrederea populației în corpul medical”. Totuși, a insistat aceasta, nu trebuie generalizat, deoarece în România sunt zeci de mii de medici corecți și onești. De asemenea, trebuie așteptat verdictul justiției.

Poiană a mai susținut că în acest caz nici nu se mai poate vorbi despre consimțământul informat din partea pacienților deoarece refolosirea stenturilor oricum e ilegală în România.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Dr. Cătălina Poiană, despre cazul medicului din Iași: Vine să zdruncine încrederea populației în corpul medical

„De la bun început trebuie să precizez că nu cunosc acest caz decât prin prisma informațiilor apărute în presă, dar, din păcste, și acest caz vine să zdruncine încrederea populației în corpul medical.

Primul lucru care trebuie spus e că trebuie să așteptăm punctul de vedere al justiției, care trebuie să analizeze faptele. Dacă, însă, justiția va confirma aceste elemente prezentate public, fără doar și poate e inadmisibil ca un medic să desfășoare asemenea acțiuni, pentru că tot ce s-a discutat e neetic, nedeontologic și nu e legal. Dar, de la bun început, iar trebuie să precizăm că un asemenea caz nu trebuie să amprenteze asupra întregii populații medicale, pentru că acești medici care practică astfel de elemente trebuie să răspundă în fața legii, dar aceste lucruri nu trebuie generalizate și nu trebuie să ne creăm o opinie până nu știm rezultatul justiției. (…)

Sunt zeci de mii de medici în România corecți și onești. Rog opinia publică și pe cei care critică medicii să privească corect această situație și să nu generalizeze și, bineînțeles, să aștepte decizia justiției”, a insistat președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Poiană: Refolosirea stenturilor este ilegală

Dr. Cătălina Poiană a mai precizat că în acest caz nici nu se mai pune problema de consimțământ informat din partea pacienților deoarece refolosirea stenturilor este ilegală.

„În primul rând, e foarte greu să facem observații pe seama unor lucruri despre care nu știm exact cum s-au petrecut în realitate, dar e foarte adevărat că actul medical nu poate fi făcut decât respectând toate criteriile eticii și deontologiei medicale și toți acești pacienți trebuie să fie informați și să aibă un consimțământ informat legat de tot ce urmează să li se facă.

Dar nu se pune problema de consimțământ și informare la asemenea practici, pentru reutilizarea acestor deviceuri pe teritoriul țării nu e acceptată, deci aceste deviceuri sunt de unică folosință, deci nu se pune problema de consimțământ informat sau de orice altă procedură în condițiile în care reutilizarea unor asemenea aparate nu e legală”, a explicat aceasta.

Întrebată dacă medicul acuzat se mai poate întoarce în sistemul medical , în cazul în care e declarat vinovat de instanță, dr. Cătălina Poiană a răspuns: „Lucrurile trebuie analizate cu foarte multă înțelepciune și bineînțeles că un medic care a greșit trebuie să plătească, să-și asume acest lucru și să răspundă în fața legii conform legii pentru orice greșeală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`