Președintele Klaus Iohannis a convocat, marți, la ora 15.00, o ședință în cadrul căreia se va decide dacă școlile se vor redeschise pe 8 februarie.
Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, la ședință vor participa premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.
Pe 14 ianuarie, șeful statului anunța, după o ședință similară că intenția autorităților este ca începând din semestrul al doilea, elevii să revină în bănci. Klaus Iohannis preciza atunci că decizia va fi luată în funcție de evoluția situației epidemiologice, iar un anunț final va fi făcut pe 2 februarie.
”Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul luifebruarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală. (…)În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie”, a anunțat Klaus Iohannis la jumătatea lunii ianuarie.
Dacă în ședința de marți se va lua decizia redeschiderii școlilor, elevii și profesorii vor reveni în unitățile de învățământ conform unor scenarii stabilite în funcție de rata incindenței cazurilor de infectare cu coronavirus din fiecare localitate în parte.
Pe de altă parte, elevii și profesorii aflați în situații vulnerabile vor continua să facă ore online, după cum a explicat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
”Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie – elevii care prezintă simptome. Recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci învățare online. A treia categorie – elevi cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Și pentru aceștia vom fi datori să asigurăm învățare-predare online. Cea de-a patra categorie – profesori care au vulnerabilități cronice, certificate de către un medic de medicină de familie. Aceștia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online. A cincea și ultima categorie specială – profesori care prezintă simptome, care în care lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul are vulnerabilități cronice care îl împiedică să fie prezent în școală, programul orar va trebui să fie adaptat de către fiecare școală în așa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Între timp, pe teritoriul României au fost depistate 20 de cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie, despre care se știe că este mult mai contagioasă decât cea cunoscută inițial. Mai multe cazuri de infectare cu această tulpină au fost identificate la o școală din Capitală, iar printre pacienți se află și persoane care susțin că nu au călătorit în străinătate, ceea ce însemnă că deja există o transmitere comunitară a acestei tulpini.