Ședință cu scandal în timpul judecării recursului formulat de DNA în cazul lui Adrian Năstase

Ședință cu scandal în timpul judecării recursului formulat de DNA în cazul lui Adrian Năstase

UPDATE 14:40: Magistrații au decis ca Adrian Năstase să fie eliberat din închisoare. (Detalii AICI)

UPDATE 14:32:
Ședința s-a terminat, Instanța a rămas în pronunțare. Fostul premier al României şi-a susţinut pledoaria finală în faţa magistraţilor şi a declarat că este nevinovat. El a fost transportat la Penitenciarul Jilava, unde va aștepta verdictul judecătorilor. Năstase a executat o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare.

UPDATE 13:33: Avocații lui Năstase au făcut o cerere pentru anularea recursului DNA, pe motiv că procurorii nu cunosc limba română și ar fi scris cu dezacorduri.

UPDATE 12:41: Magistraţii Tribunalului judecă de aproape o oră recursul DNA la decizia Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare a lui Adrian Năstase. Este însă un adevărat scandal legat de documentele din dosarul lui Adrian Năstase. Procurorii cer anularea a nu mai puţin de 235 de pagini noi din dosar. Documentele ar fi ajuns la Tribunal în timp ce şedinţa era suspendată, la ora 10:45.

Procurorul DNA a arătat în faţa instanţei că, după ce a studiat documentele depuse la dosar, a găsit numeroase acte depuse de avocaţii lui Năstase care nu poartă ştampila „conform cu originalul” şi alte înscrisuri care au această ştampilă, dar este pusă în condiţii suspecte, transmite Mediafax.

Instanța a rămas în pronunțare, în cazul Năstase

Embed:

UPDATE 12:05: Magistrații au reluat ședința de judecată, după ce au decis amânarea ei cu peste două ore, pe motiv că procurorii nu au găsit la dosar documentele care detaliază activităţile pentru care Năstase a fost recompensat în penitenciar. Pe de altă parte, fostul premier a declarat că aceste pasaje sunt confidenţiale.

„Mențiunile procurorilor sunt corecte pentru că sunt lucruri șterse în dosar, mai precis numele și datele personale ale celor din penitenciar care au participat la o serie de activități. Datele lor intrau în circuitul public și nu știu dacă această situație era legală”, a spus Năstase în sala de judecată, potrivit B1 Tv.

UPDATE 11:05:
Ședința urmează să fie reluată la ora 12:00. Solicitarea procurorului i-a nemulţumit pe avocaţii apărării care îi acuză Direcţia Naţională Anticorupţie de tergiversare. În plus, avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, acuză procurorii DNA de competitivitate neloială şi spune că fostul premir a fost recompensat chiar şi după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată, prin suplimentarea dreptului la vizită.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care scriu în motivarea recursului că Adrian Năstase, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite. Singurul  regret al fostului premier, spun procurorii, este cela că doar în cazul său s-a  pronunţat o condamnare cu executare.

UPDATE 9:30: Adrian Năstase a fost dus în sala de judecată, unde a fost primit cu aplauze. Ședința a început. Procurorul a cerut amânarea ședinței, pentru a studia dosarul mai atent. El susține că în dosar au apărut documente noi, legate de acitvitatea lui Năstase din penitenciar, pe care nu a avut timp să le studieze, întrucât au fost adăugate la dosar joi. Ședința a fost suspendată pentru două ore.

„Procurorul a forumulat o cerere invocând că de joi până astăzi nu a avut timp să citească documentele care au fost depuse la dosarul cauzei. Documentel reprezintă de fapt o copie a dosarului de penitenciar al domnului Năstase, în care sunt detaliate toate activitățile la care a participat. Ceea ce este surprinzător este că procurorul atacă în recurs aceste activități, iar astăzi spune că nu a luat la cunoștință despre ele. Este departe de loialitatea administrării justiției”,
a declarat avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu.

UPDATE 09:05
: Adrian Năstase a fost adus de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucureşti. Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat la intrarea în Tribunalul Bucureşti că se aşteaptă ca spiritul de dreptate şi corectitudinea să triumfe şi, după mai bine de 300 de zile de când a fost încarcerat, fostul premier să fie alături de familie.

La Tribunalul Bucureşti a vernit şi Andrei Năstase, care a declarat că nu are emoţii şi speră ca tatăl lui să meargă astăzi acasă.

Un procuror a cerut suspendarea ședinței lui Năstase

Embed:

Ședința în judecătorii urmează să decidă dacă dacă îl vor elibera sau nu din închisoare pe Adrian Năstase a fost suspendată, luni dimineață, urmând să fie reluată la ora 9:30.

Motivul suspendării îl reprezintă faptul că Adrian Năstase nu a ajuns încă la Tribunal, de la Jilava.

Fostul premier a fost încarcerat pe 26 iunie anul trecut, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Procurorii DNA au susţinut că în 2004, Adrian Năstase s-a folosit de simpozionul intitulat „Trofeul Calităţii în Construcţii” pentru a strânge bani pentru campania sa electorală. Evenimentul era organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii iar cei peste 1,6 milioane de euro reprezentând taxele de participare încasate au ajuns la 4 companii, controlate de 2 apropiaţi de-ai fostului premier. Procurorii au demonstrat pe parcursul procesului că „(…) urmare a exercitării de către Adrian Năstase a influenţei şi autorităţii decurgând din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat (…) asupra unor persoane, fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (…), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene, acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective”. Potrivit legii, bani ar fi trebuit să ajungă în conturile instituţiei publice.

Năstase ar fi fost ajutat de Irina Jianu, inspectorul general al ISC la acea vreme şi de Diana Gasparovici, fosta sa adjunctă. Banii au ajuns în conturile soţilor Popovici, apropiaţi de-ai lui Năstase. Procurorii spun cĂ „ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit decontul de cheltuieli, astfel că nici o cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal”.

Mai mult, cele patru companii ar fi încheiat contracte fictive cu o a cincea firmă controlată tot de familia Popovici, contracte menite să justifice cheltuieli pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate. Adrian Năstase şi alte 4 persoane inculpate în dosar au fost trimişi în judecată în anul 2009. Pe 20 iunie 2012, Instanţa Supremă l-a condamnat pe fostul premier şi pe ceilalţi 5 inculpaţi la pedepse cu închisoarea. În ceea ce-l priveşte pe Năstase, instanţa a mai dispus şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice. Pentru a nu fi executat silit, fostul premier a pus la dispoziţia ISC 750 de mii de euro, partea sa de prejudiciu în dosar. Năstase nu a scăpat încă de datorii. Instituţia cere suplimentar în instanţă o dobândă de 3 la sută din valoarea prejudiciului.

Andrei Năstase, despre eliberarea tatălui său

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)