Ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență de la sediul Ministerului Administrației și Internelor s-a încheiat, luni, în jurul orei 17:15. În cadrul acesteia, subiectele discutate au fost incendiile care au avut loc începând de joi în mai multe județe ale țării și cotele apelor Dunării, aflate în scădere.
Inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului de Interne, generalul Grădinaru, a declarat că au existat 21 de focare de incendii la fondul forestier, pajiște alpină, forestiere, litieră și vegetație uscată în 12 județe, de joi dimineață până luni. Zonele cele mai afectate au fost Harghita, cu șase focare, Neamț, cu două focare, Sibiu și Alba, fiecare cu trei focare.
Cele mai multe focare au fost stinse și rămase sub supraveghere, a mai spus generalul Grădinaru.
De asmenea, o situație specială s-a înregistrat în Prahova, în Masivul Bucegi. Acolo, intervenția a fost foarte dificilă, dar s-a reușit stingerea aproape tuturor focarelor, cu ajutorul unui elicopter al MAI. Ultimul focar probabil va fi stins în această seară.
„Intervenția a fost foarte dificilă datorită zonei inaccesibile, cu pante de peste 80%, ceea ce a pus într-o reală dificultate persoanlul care urma să intervină acolo, dar datorită unei cooperări foarte bune cu Inspectoratul General de Aviație, căruia îi mulțumim pe această linie, am reușit ca în cursul acestei dimineți să facem un atac asupra incendiului cu șapte zboruri ale elicopterului. Această activitate continuă și în această după-masă și sperăm ca până diseară și ultimul focar din incendiul din această zonă să fie lichidat,” a mai spus generalul.
În ce privește cotele apelor Dunării, acestea se află la aproximativ 70 la sută din normal, ceea ce a dus la înrăutățirea condițiilor de navigare pe fluviu. Funcționarea Centralei Nucleare de la Cernavodă nu va fi, însă, afectată. De asemenea, se așteaptă creșterea cotelor în următoarele zile.