Sedentarismul va costa 27 de miliarde de dolari pe an, la nivel mondial, avertizează OMS

Sedentarismul va costa 27 de miliarde de dolari pe an, la nivel mondial, avertizează OMS
Sedentarismul va costa 27 de miliarde de dolari pe an, la nivel mondial, avertizează OMS, sursă foto: captură YT

Exercițiile fizice ar putea contribui la prevenirea a 500 milioane de cazuri noi de boli precum diabetul, cancerul și accidentele vasculare cerebrale, dar politicile guvernamentale sunt în urmă.

OMS spune că sute de milioane de cazuri noi de boli care ar putea fi evitate vor apărea până în 2030

Aproape 500 de milioane de cazuri noi de boli precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și demența vor apărea la nivel mondial până în 2030 dacă guvernele nu iau măsuri urgente pentru a încuraja mai multe persoane să facă exerciții fizice regulate, potrivit unui raport.

Într-un avertisment dur adresat țărilor în care serviciile de sănătate sunt deja în dificultate, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că costul eșecului de a nu încuraja oamenii să facă mai multă mișcare ar fi de aproximativ 27 miliarde de dolari pe an.

„Există puține domenii în domeniul sănătății publice … în care dovezile privind acțiunile necesare sunt atât de convingătoare, rentabile și practice”, potrivit primului raport global al OMS privind activitatea fizică, în care se menționează că exercițiile fizice regulate reduc riscul de deces prematur cu 20-30%.

Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor evidente, punerea în aplicare a politicilor menite să încurajeze mai multă mișcare a fost „lentă și inegală”, ceea ce a dus la „progrese reduse”, potrivit raportului.

Aproximativ 7-8% din toate cazurile de boli cardiovasculare, depresie și demență ar putea fi prevenite

În cazul în care situația nu se va schimba, OMS preconizează că până în 2030 vor exista 499 208 milioane de cazuri noi de boli netransmisibile (NCD) care pot fi prevenite și de afecțiuni psihice, cum ar fi diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral, demența, depresia și unele tipuri de cancer.

Mai mult de 40% dintre acestea vor apărea în țările cu venituri medii inferioare, precum Kenya, India și Bangladesh.

Aproape jumătate din aceste noi cazuri de boli netransmisibile vor fi cauzate de hipertensiune (tensiune arterială ridicată), iar 43% de depresie, se arată în raportul publicat marți.

OMS a declarat că aproximativ 7-8% din toate cazurile de boli cardiovasculare, depresie și demență ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`