Liderul sindicatului Europol, avertisment după tragedia de la Caracal: Secțiile de poliție din comune se închid la ora 16:00. Noi am tot sesizat CSAT pe chestiunea asta

Publicat: 02 08. 2019, 18:14
Foto: Facebook/ Cosmin Andreica

Liderul sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, Cosmin Andreica, a atras atenţia privind mai multe disfuncționalitățile din cadrul Poliției și din interiiorul sistemului de urgență 112 care au făcut posibil un caz precum cel de la Caracal.

Acesta a arătat că secțiile de poliție din comune se închid la ora 16:00, nicio plângere neputând fi înregistrată după acest interval.

Cosmin Andreica a subliniat că a sesizat CSAT privind această problemă, dar preşedintele a respins mereu prin faptul că nu reprezintă o problemă de siguranță națională, ci reprezintă un atribut organizatoric al MAI de a planifica polițiștii pe toată durată de 24 de ore în serviciu.

„Noi am tot sesizat CSAT pe chestiunea asta, iar răspunsul președintelui României a fost că nu reprezintă o problemă de siguranță națională, ci reprezintă un atribut organizatoric al MAI de a planifica polițiștii pe toată durată de 24 de ore în serviciu”, a subliniat Cosmin Andreica, într-un interviu pentru Republica.

În secțiile de poliție „majoritatea polițiștilor nu au acces la internet, așa cum nu are nici operatorul de la 112”, declară sindicalistul: „De ce nu avea acces operatorul 112 din Olt la o hartă Google Maps? În momentul de față, în Poliția Română, justificarea sau explicația dată de cei de la Doi și-un sfert (n.r. Direcția Generală de Protecție Internă ) este că internetul reprezintă un risc iminent la securitatea rețelelor. Motiv pentru care nu permit instalarea accesului la internet pe calculatoarele și laptopurile din rețeaua intranet”.

Acesta a mai arătat că în majoritatea judeţelor polițistul de la 112 este singur pe tură, iar o tură durează 24 de ore.

„În 35 de județe din România, operatorul 112 este singur câte 24 de ore. Dacă merge la toaletă, trebuie să meargă cu ușa deschisă, pentru ca, în cazul în care sună telefonul, să răspundă în 3, 6 sau maxim 9 secunde. Peste 9 secunde, polițiștii trebuie să aibă o justificare. Dacă i se face rău sau leșină, nimeni nu va ști că acolo este un om care zace pe podea”, a afirmat sindicalistul.

Andreica a mai precizat că operatorul nu are posibilitatea tehnică de a transfera apelul dispeceratului din altă localitate, fără a-i închide telefonul celui care sună la 112.

„Nu există niciun fel de scenarii posibile sau ipotetice, pe baza cărora să fie pregătiți nici dispecerii de la 112, de la STS, nici polițiștii care preiau apelurile 112. Nu există absolut nimic, a fost o indolență totală din partea conducerilor Inspectoratelor de Poliție pe acest subiect. Operatorii 112 nu participă la niciun fel de ședințe de consiliere psihologică”, a mai avertizat liderul de sindicat.