Secția specială de investigare a magistraților a anunțat vineri punerea sub urmărire penală pentru represiune nedreaptă a fostului procuror de la DNA Prahova. Acesta este acuzat că ar fi deschis dosar penal unui notar public în 2015 deși știa că acesta ar fi nevinovat.
Potrivit surselor judiciare, citate de G4Media, procurorul incriminat ar fi Alfred Savu, iar notarul în cauză este deputatul PSD, Andreea Cosma.
În 2015, Savu a trimis-o pe Andreea Cosma în judecată în dosarul Ciuperceasca, iar, în decembrie 2018, Cosma a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare în respectivul dosar. Sentința nu este definitivă, motiv pentru care în faza de apel acțiunea Secției speciale împotriva procurorului Savu ar putea-o avantaja pe Andreea Cosma.
Redăm mai jos integral comunicatul secție speciale pentru investigare magistraților:
Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de procuror de caz a instrumentat un dosar al D.N.A. – ST Ploieşti și, cu intenţie, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă un notar public, iar ulterior, prin rechizitoriul din data de 23.12.2015 a dispus sesizarea instanţei de judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deși ar fi știut că notarul public este nevinovat.
Suspectul ar fi încălcat obligația de stabilire a vinovăției în funcție de ansamblul probator administrat, existând suspiciunea că nu ar fi analizat situația de fapt sub toate aspectele și nu ar fi administrat mijloace de probă atât în apărare, cât și în acuzare.
La data de 22 martie 2019 a fost adusă la cunoștința suspectului efectuarea în continuare a urmăririi penale.
Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.