Cu fiecare Ordonanță de Urgență adoptată pe Justiție, Guvernul pare că strică și mai mult lucrurile și-și atrage tot mai multe critici din partea magistraților.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii susține că în Ordonanța de Urgență 12, care modifică parte din controversata OUG 7, sunt mai multe prevederi care diferă în conținut de cele transmise CSM spre avizare. Guvernul a adoptat săptămâna aceasta OUG 12, ignorând complet avizul negativ dat de CSM. Deși acest aviz este unul consultativ, trebuie remarcat faptul că a fost adoptat în unanimitate de către membrii Consiliului.
”Astfel, constatăm că în forma publicată în Monitorul Oficial a OUG 12/2019 sunt prevăzute două noi articole referitoare la desfăşurarea activităţii în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie de către ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară ori de către specialişti în domeniul prelucrării şi valorificării informaţiilor, economic, financiar, vamal, informatic, precum şi în alte domenii, în condiţiile în care forma înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare nu cuprindea nicio dispoziţie referitoare la această secţie”, menţionează Secţia pentru procurori, într-un comunicat.
Totodată, sursa citată precizează că, în urma centralizării punctelor de vedere exprimate în cadrul adunărilor generale ale procurorilor, toate adunările generale au susţinut punctul de vedere al Secţiei, în sensul abrogării tuturor prevederilor din OUG 7/2019 referitoare la Ministerul Public.
”În acest context, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiţiei, prin 5 ordonanţe de urgenţă adoptate într-un interval de câteva luni, de natură a bulversa activitatea magistraţilor şi a instituţiilor din sistemul judiciar”, se mai arată în comunicatul Secției de procurori.