Secția specială, răspuns la criticile primite în cazul Kovesi: Ofensivă fără precedent, o presiune extrem de periculoasă asupra magistraților implicați. Libertatea de exprimare trebuie menținută în limite rezonabile

Publicat: 14 02. 2019, 18:05
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați susține că reacțiile negative apărute la adresa sa în cazul ”Laura Codruța Kovesi” sunt ”atacuri grave și total nefondate la adresa independenței procurorilor”. Într-un comunicat emis de această structură, se transmite că ”acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție acționează ca „pluton de execuție” și că această Secție „se dovedește o măciucă în mâinile puterii politice”, reprezintă o ofensivă fără precedent și o presiune extrem de periculoasă asupra magistralilor implicați în derularea procedurilor judiciare in curs”.

Comunicatul insistă pe ideea că procurorii acestei Secții aplică întocmai legea, indiferent de persoana vizată, iar crearea acestei structuri reprezintă tocmai o garanție a independenței magistraților, ”nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, in mod tendențios și nefondat, se afirmă de anumite voci in spațiul public”.

Secția mai atrage atenția criticilor că ”orice încercare de intimidare a procurorilor in activitatea pe care aceștia o desfășoară reprezintă presiuni și ingerințe nepermise in activitatea procesual penal”.
În final, Secția oferă și o interpretare proprie a dreptului la liberă exprimare: ”facem apel la toți reprezentanții partidelor politice și a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente si rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menținută in limitele rezonabile ale unui discurs public moderat și echilibrat”.

Comunicatul integral al Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați:

”Cu privire la afirmațiile lansate in spaliul public, în cursul zilelor de 13 și 14 februarie 2019 de mai multe publicalii on-line, posturi de televiziune și factori politici, prin care se fac speculații și sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea Secției de lnvestigare a

Infracțiunilor din Justiție, in contextul citării unei persoane in calitate de suspect, intr-un dosar aflat pe rolul Secției;

Conducerea acestei structuri atrage atenția asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave și total nefondate la adresa independenței procurorilor care-și desfășoară activitatea în cadrul Secției. cu profesionalism și obiectivitate.

Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție acționează ca „pluton de execuție” și că această Secție „se dovedește o măciucă în mâinile puterii politice”, reprezintă o ofensivă fără precedent și o presiune extrem de periculoasă asupra magistralilor implicați în derularea procedurilor judiciare in curs.

Precizăm clar și răspicat că procurorii din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție procedează întotdeauna la aplicarea intocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurând respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumției de nevinovdlie, crearea aceste structuri de parchet fiind tocmai o garanție a independenței magistraților și, nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, in mod tendențios și nefondat, se afirmă de anumite voci in spațiul public.

Atragem atenția asupra faptului că orice încercare de intimidare a procurorilor in activitatea pe care aceștia o desfășoară reprezintă presiuni și ingerințe nepermise in activitatea procesual penal, sens in care facem apel la toți reprezentanții partidelor politice și a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente si rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menținută in limitele rezonabile ale unui discurs public moderat și echilibrat.”