Secretul unui orez perfect: Trucuri pentru a evita lipirea și pentru a-l găti la fel ca la restaurant

Publicat: 11 06. 2024, 10:09
Foto: Pixabey

Gătitul orezului poate părea simplu, dar mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme precum lipirea sau arderea lui. Cu câteva trucuri ușor de realizat, poți găti orezul la fel de bine ca la restaurant, fără să se mai lipească de oală.

Importanța tipului de orez și a amidonului

Tipul de orez și conținutul său de amidon pot influența textura orezului și tendința de a se lipi de oală. Orezul conține două tipuri principale de amidon, amiloza și amilopectina, care determină textura orezului după gătire, potrivit click.ro. 

Orezul cu un conținut ridicat de amiloza nu are o textură foarte lipicioasă, în timp ce orezul bogat în amilopectină este mai lipicios și cremos.  Proporția acestor componente determină dacă orezul va avea o textură moale, cremoasă sau lipicioasă după gătire. Orezul cu un conținut ridicat de amiloza tinde să fie mai puțin lipicios, în timp ce orezul bogat în amilopectină este mai lipicios și cremos.

Sfaturi pentru un orez perfect

Unul dintre cele mai simple trucuri pentru a găti un orez ca la restaurant este să lăsați boabele la înmuiat în apă timp de aproximativ o oră înainte să le gătiți. Acest pas ajută la îndepărtarea impurităților și la reducerea excesului de amidon. Pe măsură ce se înmoaie orezul, apa va deveni tulbure, de aceea clătiți boabele de orez până când apa devine clară.

Un alt sfat este să evitați fierberea orezului într-o cantitate excesivă de apă, deoarece acest lucru poate cauza lipirea boabelor. De obicei, se recomandă folosirea a două părți de apă pentru fiecare parte de orez, proporție care ajută la menținerea boabelor separate și previne lipirea acestora.

Pentru a preveni lipirea orezului de fundul vasului, adăugați două linguri de ulei de măsline în apa în care fierbeți orezul. Acest truc va împiedica lipirea și va adăuga o aromă orezului.

Când apa începe să fiarbă, adăugați orezul și monitorizați timpul de fierbere. Este recomandat să nu lăsați orezul să fiarbă mai mult de 20-25 de minute, amestecând în mod regulat pentru a preveni lipirea boabelor de fundul oalei. Pentru orezul brun, timpul de fierbere va fi de două ori mai mare decât pentru orezul alb, datorită texturii sale mai dense.