Secretul tabloului „Mona Lisa”, dezvăluit / Ce s-a găsit în stratul de vopsea al picturii lui da Vinci

Secretul tabloului „Mona Lisa”, dezvăluit / Ce s-a găsit în stratul de vopsea al picturii lui da Vinci
Sursa foto: Shutterstock

Tabloul „Mona Lisa”, unul dintre cele mai celebre și studiate capodopere ale artei, a dezvăluit un secret fascinant pentru cercetători. Prin utilizarea razelor X, oamenii de știință au descoperit un compus chimic rar numit „plumbonacrit” în stratul de vopsea al celebrului tablou, relatează Associated Press

Oamenii de ştiinţă au descoperit un compus chimic rar în stratul de vopsea al tabloului „Mona Lisa”

Cercetarea recentă, publicată în Journal of the American Chemical Society, a dezvăluit prezența compusului chimic rar, „plumbonacrit”, în stratul de bază al vopselei din „Mona Lisa”. Această descoperire reprezintă o confirmare a unei teorii îndelungate a istoricilor de artă, conform căreia Leonardo da Vinci ar fi utilizat pulbere de oxid de plumb pentru a îngroșa și a usca straturile de vopsea ale celebrei opere de artă.

Leonardo da Vinci a fost cunoscut drept un artist experimentator, iar această descoperire subliniază faptul că fiecare dintre picturile sale era unică din punct de vedere tehnic.

„A fost o persoană căreia îi plăcea să experimenteze, iar fiecare dintre picturile sale este complet diferită din punct de vedere tehnic”, a declarat Victor Gonzalez, autorul principal al studiului și chimist la CNRS din Franța, Această nouă tehnica specifică pentru „Mona Lisa” adaugă o notă interesantă în înțelegerea creației sale.

Plumbonacritul, descoperit și în lucrările altor pictori

Ceea ce face această descoperire și mai uluitoare este faptul că plumbonacritul a fost detectat în cantități atât de mici încât pata de vopsea era aproape invizibilă cu ochiul liber și mai subțire decât un fir de păr. Oamenii de știință au utilizat razele X produse de un sincrotron, o mașină care accelerează particule încărcate pentru a examina structura sa atomică.

Descoperirea plumbonacritului în lucrările lui da Vinci nu este singulară. Gonzalez și echipa sa au găsit și acest compus într-o pictură de Rembrandt, sugerând că aceleași rețete de vopsea sau rețete foarte asemănătoare au fost transmise de-a lungul secolelor. Această constatare subliniază conexiunile tehnice din arta clasică și modul în care artiștii de-a lungul timpului au împărtășit secretele lor în crearea capodoperelor. Această descoperire deschide noi perspective în cercetarea și înțelegerea operei lui da Vinci și a altor maeștri ai artei.

„Sunt multe, multe alte lucruri de descoperit, cu siguranță. Abia zgâriem suprafața. Ceea ce spunem noi este doar o cărămidă în plus în cunoaștere”, a mai spus Victor Gonzalez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Alexandru Kocsis (Forța Dreptei): Iohannis a făcut foarte mult rău PNL de când a decis readucerea PSD la guvernare
20:05 - Toți au rămas mască! Ce cadou i-a făcut Lionel Messi lui Adrian Minune, cu ocazia zilei lui de naștere. Asta da surpriză!
19:58 - Marian Rasaliu a argumentat de ce PSD a refuzat să susțină „Legea Iohannis”: Nu se poate ca Iohannis să detoneze o coaliție guvernamentală care lucrează în folosul țării (VIDEO)
19:53 - Care este motivul majorării salariului mediu? Domeniul IT a rămas cel mai bine plătit de la noi din țară
19:39 - Klaus Iohannis: „România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski” / „Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume”
19:30 - Virgil Guran a explicat de la ce au pornit neînțelegerile în coaliția PSD-PNL: Acum se discută doar tehnic, se colaborează formal. S-a ajuns la o relație foarte, foarte rece (VIDEO)
19:19 - Cine va suporta cele mai mari creșteri ale costului energiei. Prețurile nu vor mai fi plafonate din aprilie 2025
19:14 - O familie tânără a investit 500.000 de euro într-o afacere care acum le aduce un profit generos. Afacerea a început în străinătate
19:13 - Ștefan Pălărie: „Niciun ghid de finanțare nu a fost lansat pe niciun program sectorial de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027”
18:38 - Cel mai mare producător de lapte din România își închide una dintre fabrici. Toți angajații au fost concediați