Secretul fripturii perfecte de Crăciun. Ce beneficii are carnea de curcan pentru organism
Dacă vrei să faci cea mai bună friptură pentru masa de Crăciun, atunci alege să pregătești friptură de curcan. Cu toate că are un conținut scăzut de grăsimi, preţul este mai mare.
Cu un conținut scăzut de colesterol, spre zero, carnea de curcan este foarte apreciată de către consumatori.
Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, rămâne același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută, potrivit stirileprotv.ro. În ceea ce privește grăsimea, o mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă.
În carne sunt aproximativ 20-30% proteine de calitatea întâi, 4-15% grăsime și nici un strop de carbohidrați sau fibre.
Cei care vor să mănânce mai sănătos de sărbători, trebuie să cunoască faptul că ea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă și obligatoriu cu o salată sau o porție de murături.
De ce să alegem carnea de curcan în loc de porc, vită sau pui?
Porcul are o grăsime mai sănătoasă decât vita, este mai ieftin, mai fraged și mai gustos.
Însă, curcanul are ceva în plus. Triptofanul, un aminoacid esențial precursor pentru serotonină, fiind substanța care dă stare de bine la nivel cerebral. Curcanul, bananele și prunele conțin triptofan în mod natural.
În piață un kilogram de carne tocată de curcan se vinde cu 21 de lei.
Pieptul de curcan are cu 50% mai puțină grăsime decât pulpele, însă carnea de culoare închisă de la copane înseamnă de 4 ori mai mult fier.
În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130 cal/100 g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250 cal/100 g pentru ceafă și costiță.