Secretul fericirii a fost dezvăluit. Ce spun oamenii de stiință

Secretul fericirii a fost dezvăluit. Ce spun oamenii de stiință
Foto: Pixabay

Îmbrățișările și alte forme de atingere fizică pot ajuta la sănătatea fizică și mentală la oameni de toate vârstele, potrivit unei noi analize a 212 studii anterioare.

Contactul fizic, benefic pentru fericire

Combinând concluziile tuturor acestor studii, echipa de cercetare – de la Universitatea Ruhr Bochum din Germania și Institutul Olandez pentru Neuroscience – a reușit să obțină o imagine mai largă a modului în care atingerea ar putea fi benefică, scrie Science Alert.

„Am fost conștienți de importanța atingerii ca intervenție de sănătate, dar, în ciuda multor studii, a rămas neclar cum să o folosim în mod optim, ce efecte pot fi așteptate în mod specific și care sunt factorii de influență”, spune neurologul Julian Packheiser de la Universitatea Ruhr. Bochum.

Această nouă cercetare, care acoperă 12.966 de participanți la toate studiile diferite, a oferit o oarecare claritate. S-a demonstrat că atingerea ajută la reducerea sentimentelor de durere, depresie și anxietate , iar efectul pozitiv a fost observat atât la copii, cât și la adulți.

Atingerile mai scurte și mai frecvente obțin reacții mai pozitive

În timp ce tipul de atingere (de la îmbrățișări la masaj) nu pare să conteze prea mult, atingerea capului sau a feței pare să funcționeze cel mai bine. Atingerile mai scurte și mai frecvente obțin reacții mai pozitive, sugerează studiul.

Interesant este că atingerile de la obiecte neînsuflețite – pături, perne sau chiar roboți – pot ajuta în ceea ce privește sănătatea fizică, dar nu sunt atât de bune pentru sănătatea mintală. Atingerile de la oameni și animale tind să fie benefice atât fizic, cât și psihic.

Nou-născuții beneficiază și de atingere, dar influența pozitivă este semnificativ mai mare atunci când atingerea vine de la un părinte, arată cercetarea. Pe măsură ce îmbătrânim, dacă atingerea este sau nu de la cineva pe care o cunoaștem bine devine mai puțin important.

„Studiul arată în mod clar că atingerea poate fi într-adevăr optimizată, dar cei mai importanți factori nu sunt neapărat cei pe care îi bănuim”, spune neurologul Christian Keysers de la Institutul Olandez de Neuroștiință.

Desigur, în timp ce o meta-analiză mare ca aceasta ajută la identificarea unor modele mai mari în rândul populațiilor, răspunsurile la atingere variază în continuare foarte mult de la persoană la persoană. Cercetătorii subliniază, de asemenea, că atingerea trebuie să fie consensuală pentru ca aceasta să fie benefică.

Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, petrecerea mai mult timp în contact fizic cu ceilalți poate întări multe aspecte ale sănătății noastre, arată datele – poate nu este surprinzător, având în vedere că atingerea este primul simț care se dezvoltă și ceva ce de obicei ne lipsește atunci când nu există .

„Dacă ai chef să îmbrățișezi familia sau prietenii – nu te abține, atâta timp cât cealaltă persoană își dă acordul”, spune Packheiser.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Replica lui Lasconi, după apelul lui Băsescu: “Nu știu dacă noi mai putem să ajungem la un dialog / Dacă Nicușor Dan ar spune că se retrage, eu de acolo iau votanți, dar dacă eu mă retrag, el nu va lua” (VIDEO)
20:38 - Lasconi, despre avocatul controversat: E foarte harnic! Nu am făcut cercetări, că n-am avut timp. Colegii mei sunt bine organizați și mulți și eu trebuie să mă apăr (VIDEO)
20:27 - Doi polițiști locali din București, bătaie corp la corp cu un șofer care a parcat neregulamentar. „A sărit la bătaie la noi”
20:25 - Când se va lua o decizie cu privire la utilizarea banilor pentru campania electorală? Lasconi: „Aștept să văd. Dacă nu, mă văd nevoită să îmi fac campanie singură” (VIDEO)
20:20 - Cât costă cazarea la mare de 1 Mai. Cât costă un șezlong la început de sezon
20:12 - Lasconi, după decizia CAB: Am reușit pentru mine și pentru adevăr / O parte din colegii mei, puțini, se luptă pentru a lua partidul pe persoană fizică (VIDEO)
19:58 - Rețeta lui chef Sorin Bontea pentru pască. Are un secret care face diferența
19:57 - Românii au trecut granița în Bulgaria pentru cumpărăturile de Paște. Sunt prețurile mai mici la vecini?
19:56 - Ponta a vorbit despre divorțul de Daciana Sârbu: „În viață e mai bine, uneori, să iei niște decizii dureroase decât să stai într-o situație neadevărată”
19:50 - Reacția unui copil din Galați în timpul Liturghiei. Preotul i-a spălat, șters și sărutat picioarele