Secretul celor mai bune murături, dezvăluit de Radu Anton Roman. Motivul pentru care borcanele se pun pe lame de cuţit

Secretul celor mai bune murături, dezvăluit de Radu Anton Roman. Motivul pentru care borcanele se pun pe lame de cuţit
Sursa Foto: Freepik.com

În această perioadă multe gospodine încep să pregătească pentru iarnă o sumedenie de murături. De la gogoșari, castraveți, gogonele la ardei umpluți cu varză și murături asortate, toate au o rețetă specială pentru un gust aparte.

În volumul „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, marele maestru bucătar Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul celor mai bune murături pe care oricine le poate prepara acasă, notează realitatea.net.

Cum prepari cele mai bune murături

De regulă, înorice fel de murătură se adaugă ţelină cu frunze, usturoi, morcovi, arpagic şi mere tari de toamnă. În același timp, este nevoie de tulpini de mărar uscat (1-2 legături la un borcan de 10-15 litri), cimbru uscat la borcan (3-4 legături), hrean (3-5 rădăcini la borcan), precum și de crenguţe de vişin verde (3-4 la borcan).

Cât despre zeama care se fierbe, este nevoie de sare (1-2 linguri la un litru de lichid), oţet (3-5 litri la 10-15 litri de lichid), piper (20 de grame la un borcan de 10 litri), foi de dafin (10-15 foi la un borcan de 10 litri), boabe de muştar (2 linguri la un borcan de 10 litri), aspirină (o pastilă per litru de apă) și conservant (10-20 de grame la litrul de apă).

Saramura cu oţet

Pentru un litru de apă este nevoie de o lingură de sare, un pahar de oţet, 10 boabe de piper, o foaie de dafin, 10 grame de conservant, 10 grame de boabe de muştar, legume şi fructe.

După ce zeama se pune la fiert, legumele se așează în borcan. În cazul rădăcinoaselor (ţelină, morcov, ridichi, gulii, hrean), acestea trebuie tăiate felii pentru a putea fi împrăştiate peste tot între murături. Totodată, usturoiul trebuie şi el împrăştiat peste tot, fiind un bun conservant.

În momentul în care s-a umplut borcanul, se pune un capac de frunze de ţelină, cimbru uscat, hrean, mărar, crenguţe de vişin. După ce zeama a dat câteva clocote, se lasă câteva minute să se răcească, apoi se toarnă fierbinte peste murături. Se înfăşoară borcanul în cârpe, se acoperă cu o farfurioară şi se lasă aşa peste noapte.

Murături în oţet

Pentru zeama folosită la un borcan de 10 litri de murături aveţi nevoie de 3 litri de apă, 1,5 litri de oţet de 9 grade, 450 de grame de zahăr, 300 de grame de miere, 30 de boabe de piper, 6 foi de dafin, 30 de grame de boabe de muştar, 3 ramuri de cimbru uscat şi 3 linguri de sare.

Pentru compoziţie este nevoie de 2 kilograme de ceapă roşie mică, 5 căpăţâni de usturoi, o ţelină mijlocie, 5 morcovi potriviţi, 3 legături de cimbru uscat, 3 rădăcini de hrean, o legătură de tulpini de mărar uscat, 3 mere tari, 7 kilograme de gogoşari sau 9 kilograme de castraveciori.

Se curăţă ceapa, ţelina și usturoiul, iar morcovii se taie felii. Se spală legumele şi se aşează în borcan. De asemenea, la fiecare strat de castraveciori sau gogoşari se mai pun o felie de ţelină, 2-3 rondele de morcov, 5-6 căţei de usturoi, cepe roşii mici. Când borcanul s-a umplut se pun deasupra trei mere tăiate felii, apoi rămurelele de vişin verzi, crenguţe de mărar şi cimbru uscat.

După ce zeama a fiert, se lasă la răcit câteva minute, după care se toarnă fierbinte peste murături. Se repetă același procedeu cu acoperirea borcanului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`