Secretele alimentelor conservate sănătos
Conservarea este unul dintre cele mai vechi procese prin care omul şi-a propus să evite alterarea alimentelor şi menţinerea proprietăţilor nutritive ale acestora pentru mai mult timp. În trecut alimentele erau afumate, păstrate în încăperi reci, uscate la soare sau acoperite cu anumite substanţe, cum ar fi sarea, zahărul, oțetul sau mierea. În prezent, tehnologiile moderne îşi fac simţită prezenţa şi în acest domeniu al gastronomiei, astfel alimentele pot fi păstrate mai mult timp prin deshidratare, vidare sau expunerea la UV. Citeşte în continuare şi descoperă câteva mici secrete care te vor ajuta la conservarea alimentelor într-un mod sănătos.
Foloseşte un deshidrator de alimente
Dacă eşti o persoană care iubeşte tehnologia şi alimentația sănătoasă, un deshidrator nu poate lipsi din bucătăria ta. Deshidratarea este o metodă de conservare care implică eliminarea apei din alimente, proces ce inhibă dezvoltarea bacteriilor. Când sunt deshidratate corect, alimentele pot fi păstrate pentru o perioadă foarte mare de timp, fără a utiliza aditivi alimentari și își vor păstra intacte valoarea nutrițională și aroma, după cum explică cei de la Hendi în acest articol.
Opărește legumele înainte de a le congela
Legumele trebuie să treacă prin mai multe etape înainte de a le băga în congelator. Unul dintre ele este opărirea, prin care se opreşte procesul de coacere. Dacă sunt opărite, enzimele din legume rămân active chiar şi când sunt îngheţate. Trebuie doar să le scufunzi în apă clocotită și să le lași timp de câteva minute.
Ţine minte că nu toate legumele pot fi congelate. De exemplu, cele care au un conţinut mare de apă, cum ar fi castraveţii, cartofii sau ţelina – pentru acestea se pot folosi alte metode de conservare. Printre legumele ce pot fi păstrate la congelator amintim: ciupercile, conopida, morcovii, rădacinoasele, mazărea, fasolea verde, dovleacul și cartofii dulci.
Ambalează alimentele în folie sau pungi curate
Fie că vorbim despre deshidratare sau congelare, carne sau fructe şi legume, ambalarea alimentelor înainte de depozitare trebuie făcută într-un mod cât mai igienic. Nu apela la celebra pungă cu pungi din dulap, ci folosește folie sau pungi curate. Astfel, te vei asigura că alimentele nu intră în contact cu bacterii sau ciuperci care le pot altera.
Secretele murăturilor
Există două moduri celebre prin care poţi pune murături: în saramură sau în oţet. Deosebirea dintre cele două este mai mult de gust, ambele metode având ca scop împiedicarea apariției bacteriilor. Pentru murăturile în oţet se foloseşte doar oţetul alb, cu o aciditate de minim 5%, diluat într-o proporţie de 1/3 cu apă, iar pentru murăturile în saramură se recomandă 30-65 de grame de sare grunjoasă, la un litru de apă. Spală foarte bine legumele şi nu le înghesui. Găseşti aici inspiraţie pentru viitoarele tale borcane cu murături.