Secretarul general NATO: „Alianţa Nord-Atlantică va ajuta la modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate ale Republicii Moldova”
Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, „Alianţa Nord-Atlantică îşi menţine angajamentul de a consolida cooperarea bilaterală şi de a ajuta la modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate ale Republicii Moldova”. Afirmația a venit după o discuţie telefonică avută marţi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
NATO va sprijini Republica Moldova în modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate
Într-o postare pe Twitter, Stoltenberg a declarat că a avut o „discuţie bună” cu Maia Sandu, pe care a felicitat-o pentru preluarea mandatului de preşedinte la sfârşitul lunii decembrie.
De partea cealaltă, Maia Sandu i-a mulţumit secretarului general al NATO pentru echipamentul medical trimis ca ajutor pentru a limita propagarea epidemiei de COVID-19.
Într-o postare pe Facebook, liderul RepubliciiMoldova afirmă că în urma cooperării cu Alianţa Nord-Atlantică, Republica Moldova a reuşit treptat să-şi consolideze parteneriatele externe, să iniţieze reforma în domeniul securităţii şi să înceapă procesul de modernizare a armatei naţionale.
„Republica Moldova a reușit treptat să-și consolideze parteneriatele externe, să inițieze reforma sectorului de securitate și să înceapă procesul de modernizare a armatei naționale.
Am accentuat prioritățile mele în calitate de președinte, în special lupta împotriva corupției, precum și angajamentul de a depune toate eforturile pentru a construi un stat sigur pentru cetățeni, dar și previzibil la nivel internațional.
Am menționat că Republica Moldova are nevoie atât de o politică externă activă, cât și de proiecte de cooperare concrete cu partenerii noștri externi. Rolul acestor parteneriate este să aducă beneficii cetățenilor Republicii Moldova, să fortifice instituțiile statului, astfel încât Republica Moldova să devină un stat democratic, cu instituții funcționale și un factor de stabilitate în regiune”, a afirmat Maia Sandu pe internet.
Maia Sandu, planuri mari pentru întărirea relațiilor internaționale
Recent, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că astăzi începe o nouă etapă în cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și România, „o prietenie la nivel înalt care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun”.
România a fost alături de Republica Moldova încă din prima zi de independență și a susținut-o ferm pe toate planurile, economic, diplomatic, cultural și educațional, a afirmat noua președintă din stânga Prutului, într-o declarație de presă comunăcu președintele Klaus Iohannis.
„După mulți ani de îngheț la nivelul cel mai înalt al relațiilor dintre țările noastre, mă bucur că, începând cu ziua de astăzi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă. În aceste zile, Republica Moldova pășește într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât și pe dimensiunea politicii externe. O etapă a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european, la vecinii și partenerii noștri strategici, și bineînțeles o etapă de relansare a parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană.
Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală. O prietenie la nivel înalt între Republica Moldova și România care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun. România a fost alături de Republica Moldova din prima zi de independență. A fost o susținătoare fermă pe toate planurile, economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova”, a punctat Maia Sandu, care își reafirmă poziția de a duce țara către o direcție occidentală, în detrimentul unei relații strânse cu Rusia