Secretarul de stat Raed Arafat a explicat unde și când e valabil certificatul verde COVID cu două sau trei doze de vaccin

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat unde și când e valabil certificatul verde COVID cu două sau trei doze de vaccin
Foto: Inquam Photos / Certficat verde COVID

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că în România încă e valabil certificatul verde COVID cu două doze de vaccin, dar pentru călătoriile în Europa e necesar un certificat cu trei doze.

Raed Arafat, despre certificatul verde COVID

„Schema completă este de două doze. Booster-ul, sau doza suplimentară, a treia doză se face la 9 luni cel mult. Dacă nu ai făcut la 9 luni de la doua doză, cea de-a treia doză, la nivel european ai problemă cu recunoașterea certificatului verde, pentru că nu se mai recunoaște. Se consideră că ești nevaccinat. Deci, asta este pentru cei care călătoresc și care trebuie să știe acest aspect.

În interiorul României, la acest moment va rămâne pe cele două doze. Certificatul verde rămâne recunoscut cu cele două doze”, a explicat Arafat, pentru Digi24.

Șeful DSU a mai precizat că deocamdată nu s-a pus problema ca în România să fie valabil doar certificatul cu trei doze, iar aceeași situație e și în alte țări.
Pentru persoanele care vor să călătorească în Europa, „dacă nu s-a vaccinat deloc, și se vaccinează acum, și face a doua doză după 21 de zile, persoana respectivă are certificat valabil. Nu-i trebuie a treia doză. A treia doză îi trebuie dacă au trecut 9 luni de la a doua doză.

Acum, dacă o persoană nu a făcut a treia doză și au trecut 9 luni, și o face, se validează după asta certificatul verde. Nu mai e nicio problemă”, a mai spus Arafat.

Rafila: Am putea scăpa până la finele lunii martie de starea de alertă generată de COVID

La rândul său, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că România ar putea renunța la starea de alertă până la finele lunii viitoare: „Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”.

Pe de altă parte, Rafila a susținut că încă ne așteaptă zece zile dificile din cauza valului 5 COVID: „Încă nu suntem în vârf, ne apropiem de vârf, avem în faţă circa 10 zile dificile. Suntem pregătiţi, zic eu, şi din punct de vedere al sistemului de sănătate, sigur, nu nelimitat, adică nu putem să ne asumăm o pregătire”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`