Secretarul de stat Andrei Baciu: România nu va elibera certificatul digital european COVID mai devreme de 1 iulie. Cât de sigur va fi acesta (VIDEO)

Secretarul de stat Andrei Baciu: România nu va elibera certificatul digital european COVID mai devreme de 1 iulie. Cât de sigur va fi acesta (VIDEO)
Foto: facebook.com/guv.ro

Secretarul de stat Andrei Baciu a declarat joi că România nu va elibera certificatul digital european pentru COVID, mai devreme de data de 1 iulie, deși alte state au luat o astfel de măsură. Pe de altă parte, Andrei Baciu a precizat că va exista o perioadă de tranziție în care vor fi valabile toate dovezile referitoare la imunizare, eliberate de statele UE.

“Aici sunt câteva aspecte de care trebuie să ținem cont. În primul rând sunt câteva variații legislative care au permis implementarea mai rapidă. Pe de altă parte, au fost inclusiv la nivelul câtorva state membre au fost inițiative pentru astfel de aplicații, care au început în ultimele luni de zile. Sunt țări care oricum au o activitate importantă turistică. Până la 1 iulie, și România va avea și va implementa acest certificat digital european pentru COVID-19, astfel încât să putem avea toate facilitățile pe care le garantează acest certificat”, a declarat Andrei Baciu.

Întrebat dacă există riscul apariției unor probleme de securitate a datelor, Andrei Baciu a răspuns:

“Acesta este și rolul acestui mecanism european, de a ne asigura că avem un singur document, pe de altă parte de a ne asigura că acest document este veridic și datele pe care le prezintă, statusul respectivei persoane este 100% real, astfel că toate testele care se fac sunt introduse în corona forms. Există toate aceste date de verificare, platforma este gestionată de către STS.Sunt aplicații dezvoltate de aceași autoritate”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`