Secretarul de stat Andrei Baciu: Dacă ne-am trezit cu această creștere în câteva zile, n-o să ne ia tot atât să o putem opri, ci mult mai mult (VIDEO)

Secretarul de stat Andrei Baciu: Dacă ne-am trezit cu această creștere în câteva zile, n-o să ne ia tot atât să o putem opri, ci mult mai mult (VIDEO)
foto: Facebook

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a venit în studioul B1 TV, vineri seară, și a comentat evoluția epidemiei de COVID-19, chiar în ziua în care bilanțul prezentat de autorități a consfințit un nou record negativ la nivel de îmbolnăviri nou depistate – peste 2.300 într-un interval de doar 24 de ore. În acest context, demnitarul a explicat că „o accelerare a transmiterii comunitare nu se poate opri în aceeași unitate de timp în care ea a fost determinată”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Secretarul de stat Andrei Baciu, despre evoluția epidemiei de COVID-19, în direct pe B1 TV

Întrebat de Tudor Mușat dacă se poate spune că am intrat într-o fază de platou sau ne putem aștepta ca numărul cazurilor noi să fie din ce în ce mai mare, Andrei Baciu a răspuns: „Au mai crescut o treaptă. Toată lumea spunea pe bună dreptate, pentru motive evidente, cele din luna septembrie, că vom cunoaște o creștere, o accelerare a acestei creșteri undeva la începutul lunii octombrie. De ce? Pentru toate chestiile care s-au întâmplat în luna septembrie. S-a întors lumea din concedii, din vacanță, a început să meargă cu mijloacele de transport în comun, s-a întors la locul de muncă, reînceperea școlii, campania electorală și așa mai departe. Toate aceste chestiuni au dus la o creștere a numărului de cazuri, pe care o observăm acum. Ce este important este ca această creștere să nu fie exponențială, să nu avem o creștere foarte mare într-un timp foarte scurt, pentru că atunci se aglomerează foarte mult secțiile de terapie intensivă. E important să existe o creștere liniară, predictibilă, care să poată să îți permită ție, ca sistem de sănătate, să îți adaptezi resursele, alocarea acestora în funcție de nevoi”.

„Avem un număr de paturi care sunt destinate special tratării pacienților cu SARS-CoV-2. De ce? Pentru un motiv foarte simplu, la fel, pentru că acolo unde punem pacienți cu SARS-CoV-2, care au COVID-19, evident că alături nu poți să pui un pacient care are o patologie cronică. (…) Asta înseamnă că de obicei se dislocă unități, secții, clinici sau spitale întregi, cum s-a și făcut. (…) Cazul din București. La un moment dat, când a fost un număr considerabil de cazuri, a fost întregul spital Colentina alocat pentru pacienți cu SARS-CoV-2. Ulterior, ca urmare a unor chestiuni să le spunem medicale, s-a rămas doar cu o parte din spital care deservea pacienți cu COVID-19, urmând ca celelalte pavilioane să deservească pacienți cu alte tipuri de patologii. (…) Există această relocare de resurse, tocmai pentru a trata toți pacienții care au nevoie. Avem în continuare un număr de paturi alocate la terapie intensivă, care permite în continuare o creștere a numărului de pacienți”, a mai spus Andrei Baciu.

Oficialul a mai subliniat că, „pe lângă această creștere liniară este important să înțelegem și următorul aspect – este una să ai trei persoane care răspândesc virusul și alta este să ai 30 de persoane care răspândesc virusul”.

„Este o diferență de la a avea 1.000 de cazuri noi pe zi și a avea 2.000, și nu este o diferență, nu este o creștere, nu este o dublare a numărului de cazuri și o dublare a impactului în cercurile concentrice imediat în apropierea cazurilor respective. Tocmai pentru că există această transmitere comunitară, iar una dintre principalele valențe ale acestui virus este contagiozitatea. O persoană infectată infectează la rândul ei de obicei – 10 persoane infectează în jur de 25 de persoane – între două și trei persoane. Din acest punct de vedere, ce vreau să spun este că, pe de o parte, cu cât ai mai multe cazuri active, cu atât transmiterea este mai mare, iar pe de altă parte suplimentar să știți că o accelerare a transmiterii comunitare nu se poate opri în aceeași unitate de timp în care ea a fost determinată. Dacă ne-am trezit cu această creștere în câteva zile, ceea ce s-a întâmplat, n-o să ne ia câteva zile să putem să o oprim, o să ne ia mult mai mult”, a mai adăugat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)