Secretarul de stat Andreea Moldovan: Rog din suflet să se facă testarea în școli, pentru că ajungem la niște situații absolut tragice pentru copii și pentru familiile acestora

Publicat: 22 03. 2021, 17:55

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, avertizează că lipsa testării pentru COVID-19 în școli poate duce la situații de-a dreptul dramatice. Apelul oficialului vine în contextul în care, la începutul lunii martie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că nivelul testărilor din școli este unui ”infim”, ținând cont de faptul că până la acea dată fuseseră utilizate mai puțin de 5.000 din totalul de 1,15 milioane de teste antigen destinate testării rapide a elevilor și a personalului din sistemul de învățământ.

Andreea Moldovan, apel la unitățile de învățământ din România: Rog din suflet să se facă testarea

”Aș vrea să mai fac un apel suplimentar la școli, pentru că am avut situația nepoțelei mele. Este un focar cu opt copii în clasă, care nu a fost deloc testată și există teste, există cabinet medical, există ordin comun al Ministerului Educației cu cel al Sănătății și totuși copiii nu au fost testați. (…) Fac un apel la cadrele didactice, la cadrele medicale din școli, la asistenții comunitari, să se implice în acest aspect de monitorizare și testare a copiilor în școli. Este un test similar cu cel al exudatului nazal, care se face. Trebuie cerut consimțământul părintelui, pentru că este vorba de minori, dar aceste teste trebuie să se facă, pentru că este important pentru copii, au atât rol diagnostic pentru copii, cât și rol preventiv pentru copiii din anturajul celui pozitiv. Rog din suflet să se facă această testare, pentru că neaplicarea ordinului duce la niște situații absolut tragice pentru copii și pentru familiile acestora, pentru că infecția se transmite”, a declarat secretarul de stat Andreea Moldovan, la RFI.

Ministrul Educației, despre testele făcute în școli: Este incredibil de mic

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că ia în calcul „la modul foarte serios” achiziționarea unor teste non-invazive, pe bază de salivă, pentru a fi folosite în unitățile de învățământ.

„1.150.000 de teste au fost livrate către DSP-uri, cu destinație – testarea personalului din învățământ și a elevilor. Este incredibil de mic numărul de mai puțin de 5.000 de teste din aceste 1.150.000. Aici avem și problema personalului care să administreze aceste teste, și avem și rezerva părinților în a-și exprima acordul cu privire la testarea copiilor, considerând că acest test este invaziv. Se ia în considerare la modul foarte serios achiziția de teste care să fie non-invazive, acele teste pe bază de salivă, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru a fi administrate, deci ar putea să urce exponențial numărul testelor utilizate în școli, iar pe de altă parte, prin caracterul lor non-invaziv, îndrăznesc să cred și să sper că ar genera un acord mult mai facil al părinților pentru testarea elevilor care prezintă simptome, sau pentru testarea colegilor elevilor care sunt deja confirmați pozitiv”,a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV, pe 3 martie.