Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, despre lipsa unui acord pentru efectuarea măsurătorilor pe Canalul Bîstroe: „Au fost incidente care au vizat nave civile afectate de mine. Continuă dialogul cu partea ucraineană” (VIDEO)

Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, despre lipsa unui acord pentru efectuarea măsurătorilor pe Canalul Bîstroe: Au fost incidente care au vizat nave civile afectate de mine. Continuă dialogul cu partea ucraineană (VIDEO)

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a explicat în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin de ce Ucraina a dat doar un acord parțial autorităților române pentru efectuarea de măsurători. Acesta a spus că din motive de securitate s-a permis efectuarea măsurătorilor pe brațul Chilia, însă autoritățile vor continua demersurile pentru aprobarea verificărilor și pe Brațul Bîstroe:

„Argumentul este și așa a fost discuția în ultimele zile ca să începem pe Brațul Chilia pentru că acesta este cel mai lung și avem aproape 100 de kilometri cale navigabilă de măsurat iar Canalul Bîstroe are câțiva kilometri și ia o mică parte din timpul alocat pe care noi l-am estimat la 10 zile. Continuăm discuțiile cu partea ucraineană, asistați de Comisia Europeană să închidem toate detaliile tehnice în așa fel încât să avem siguranța echipamentelor și siguranța echipajelor noastre în ceea ce privește măsurătorile pe Bîstroe”.

Acesta a explicat că Ucraina s-a angajat să oprească lucrările de dragare, urmând ca în perioada următoare să fie efectuate măsurătorile pe Brațul Chilia, în timp ce dialogul va continua cu autoritățile de la Kiev:

„În ceea ce privește mandatul pe care l-am primit eu din partea vicepremierului a fost în două direcții principale: oprirea tuturor dragajelor, de orice formă ar fi ele la momentul la care am demarat negocierile până la finalizarea măsurătorilor, ceea ce s-a și întâmplat și Ucraina s-a angajat și respectă acest angajament și nu se mai efectuează dragaje de niciun fel.

Al doilea element principal a fost această măsurătoare pe Chilia și pe Bîstroe în așa fel încât să avem realitatea din teren să putem discuta pe date concrete.

Continuăm discuțiile pentru că pe acest canal Bîstroe de câțiva kilometru. Au fost în ultima perioadă incidente care au vizat nave civile care au circulat în acea zonă care au fost afectate de mine marine, ni s-a comunicat. Avem și noi la cunoștință asemenea incidente”.

Secretarul de stat a explicat și de ce acordul scris bilateral a întârziat:

Acum 10 zile când am avut prima întâlnire bilaterală România-Ucraina am convenit să agreăm toate detaliile tehnice. Partea cu detaliile tehnice unde s-a intervenit inclusiv din partea Ministerului Apărării din Ucraina a durat mai mult decât am preconizat noi la început. Dialogul dintre experții desemnați a durat mai mult decât am crezut inițial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii