Seceta a scăzut nivelul Dunării. Debitul fluviul este acum sub media multianuală cu aproape un metru în zona Calafat. Acest lucru a dus la formarea de praguri de nisip, care împiedică înaintarea navelor. Probleme cu navigaţia au fost şi la Drobeta-Turnu Severin, din cauza cotelor scăzute ale Dunării. Multe nave au fost oprite pentru a mai goli din încărcătură.
În sud-vestul judeţului Mehedinţi nu a mai plouat de săptămâni bune. În acest condiţii, nivelul Dunării a scăzut semnificativ.
Specialiştii au identificat mai multe zone unde navele grele riscă să rămână blocate în bancurile cu nisip formate din cauza lipsei de precipitaţii. De aceea, în portul Drobeta-Turnu Severin s-a luat măsura opririi navelor cu încărcătură mare.
„În zona noastră avem 3 praguri, în Salcia, Bogdanu şi Păpădia, la Bechet. Pragurile nu sunt însă totale, dar îngustează foarte mult, încă se mai poate naviga cu un pescaj în jur de 2.20 – 2.50. Se prognozează o scădere de o jumătate de metru – un metru a cotelor în amonte de Porţile de Fier II. Navele vor trebui să aibă un pescaj sub 2 metri pentru a trece de zonele cu praguri”, a declarat Mihai Ghiba, directorul Căpităniei Zonale din Portul Drobeta Turnu Severin.
Şi fântânile din unele localităţi ale judeţului au secat. Reprezentanţii Apelor Române dau însă asigurări că rezerva de apă a populaţiei nu este în pericol.
„La intrare în ţară la Baziaş, debitul Dunării este de de 2300 de metri pe secundă, ceea ce în Mehedinţi nu impune probleme. Debitele sunt în uşoară scădere conform INH pe august, până pe la 2.200 mc pe secundă. Deocamdată, din punctil nostru de vedere, în alimentarea cu apă a populaţiei, a unităţilor industriale nu au fost semnalate probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al SGA Mehedinţi, Magdalena Dincă.
Reprezentanţii Apelor Române au declarat că se aşteaptă însă la noi scăderi ale Dunări în perioada următoare.