EXCLUSIV / Cum va afecta iarna secetoasă producția agricolă. Președinte LAPAR: „Vor fi pierderi însemnate la culturile însămânțate în toamnă” / Fermier: „O perioadă cu precipitații ar atenua pierderile”
EXLUSIV ONLINE // Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din ultimele luni ridică semne ridicate de îngrijorare în rândul agricultorilor români care se tem pe producțiile vor fi grav afectate de iarna neobișnuită pe care au avut-o până acum.
Contactat de B1.ro, Gheorghe Albu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a arătat că situația este deja gravă din cauza secetei pedologice din mai multe regiuni și a diferențelor climatice dintre noapte și zi, iar, dacă situația va persista, producțiile vor putea fi definitiv compromise.
„Deja s-a instalat seceta pedologică în mai multe regiuni ale țării și în mod excepțional în Dobrogea și zona de sud a Munteniei și a Olteniei, motiv pentru starea de vegetație a culturilor a început să fie una precară, plantele încep să sufere, mai ales că la această secetă pedologică cauzează foarte multe și temperaturile ridicate din ultima perioadă. Ziua, în aceste regiuni și nu numai, temperaturile au fost de peste 10 grade, iar seara în mare majoritate a regiunilor temperaturilor au fost sub 0 grade. Diferența asta de temperatură între zi și noapte cu seceta instalată nu face altceva decăt să creeze un stres plantelor, culturilor de grâu, de orz, de rapiță și, după cum se vede, ele deja suferă pentru că aceste condiții de secetă, de alternanță de temperaturi ridicate ziua și temperaturi coborâte pe timp de noapte nu fac altceva decât să creeze condiții favorabile instalării bolilor.
Ca atare, eu consider, nu numai eu ci marea majoritate a celor care lucrăm în agricultură, că vor fi pierderi însemnate la culturile însămânțate în toamnă. Dar nici condiții optime nu sunt sau promisiuni pentru culturile din primăvară pentru că după cum e prognoza seceta asta va continua și dacă ea va fi de lungă durată vor fi în pericol și culturile însemânțate în primăvară, mă refer la florea soarelui și la porumb. La florea soarelui, prin faptul că nu s-a mai dat derogarea pentru tratamentul semințelor cu neonicotinoide va fi o problemă și mai mare pentru că atacul ăsta de dăunători este mai intens atunci și când sunt condiții create precum secetă și călduri”, a afirmat Gheorghe Albu.
Doctor în științe agronomice și fermier clasic de școală veche, Ștefan Poienaru, a arătat, pentru B1.ro, că situația nu este chiar atât de rea precum prevăd unii deoarece unele producții au beneficiat din plin de precipitații în perioada de însămânțare.
Acesta a arătat că este devreme pentru tras concluzii negative, iar dacă ploile vor reveni în perioada următoare, atunci producțiile agricole ar putea fi salvate de un an mai nefast.
„Vremea este anormală, neobișnuită după aspectul temperaturilor ridicate, dar foarte grav sub aspectul precipitațiilor care din păcate au fost total deficitare mai ales în ultimele 100 de zile. Nu trebuie însă să neglijăm și să uităm că totuși în toamnă, în perioada octombrie când este perioada însămânțării de orz și grâu am avut precipitații suficiente pentru răsărirea culturilor. Spre deosebire de alți confrați ai noștri în agricultură, eu cred că nu putem face aprecieri acum mai ales din acestea prăpăstioase de ce se întâmplă cu noi. Această secetă care este de netăgăduit s-a instalat și pe o perioadă în care vegetația culturilor de toamnă, respectiv orz, rapiță și grău, ea este în mod evident încetinită și în mod firesc ar trebui să fie chiar oprită. De aceea vreau să spun că nu putem aprecia că va fi afectată producția în mod dramatic. Cred că așa cum în viață asistăm la echilibru, când ne merge foarte bine se aprinde becul că se întâmplă ceva și când te chinui suferind se vede un orizont pozitiv, cred că o perioadă cu precipitații care ar putea să completeze la necesar rezerva de apă din sol ar atenua în totalitate eventualele pierderi de producție care se pot întrevedea. Dar, subliniez că este prea devreme să tragem aceste concluzii.”,a arătat Ștefan Poienaru.
Președintele LAPAR a tras singur concluziile, și anume că atât autoritățile cât și fermierii trebuie să facă schimbări importante pentru ca agricultura să fie salvată în fața unor astfel de episoade în care vremea este împotriva culturilor clasice.
„Soluții nu ar putea fi decât cele legate de refacerea sistemelor de irigații și de activități conexe pe care trebuie noi producătorii agricoli să le aplicăm și mă refer la introducerea în cultură de soiuri și hibrizi rezistenți la secetă și arșiță, aplicarea de tehnologii în așa fel încât cu mai puține treceri tehnologice să efectuăm mai multe lucrări și în felul acesta să păstrăm apa în sol, iar cum sunt eu în zona Dobrogei înființarea rețelelor de perdele forestieri cu rolul lor de crearea unui microclimat prielnic pentru vegetația culturii protejate de aceste perdele forestieri și cu rolul lor de a diminua intensitatea vânturilor și astfel procesul de evaporare a apei în sol fiind mai mic”, a afirmat Gheorghe Albu.