Seceta lasă „Delta din Carpați” fără apă și mai multe specii de pești: „Întregul ecosistem se va distruge” / Sunt probleme și în Parcul Natural Văcărești

Seceta lasă „Delta din Carpați” fără apă și mai multe specii de pești: „Întregul ecosistem se va distruge” / Sunt probleme și în Parcul Natural Văcărești
Foto simbol: Pixabay

Seceta persistentă din această vară, despre care a vorbit și Reuters într-un articol cu privire la scăderea producției de porumb, a uscat pământul și a înghițit celebrele lacuri din județul Brașov, comuna Dumbrăvița. În București, la Parcul Natural Văcărești, din unele bălți a rămas doar noroi, în timp ce altele sau uscat complet, transmite G4Media.ro.

Capitala și 20 de județe din țară sunt vizate, luni, de un Cod portocaliu de caniculă.

Seceta „distruge” așa-numita „Deltă din Carpați”

În localitatea brașoveană Dumbrăvița, în așa-numita „Deltă din Carpați”, apa s-a evaporat aproape complet în ultimele luni, iar unele specii de pești și-au găsit sfârșitul. Soluția în care au investit autoritățile a eșuat tot din cauza secetei, potrivit Kanal D.

Zona și-a primit titulatura de „Deltă din Carpați” grație celor patru lacuri și ale vegetației speciale de acolo. Pământul este tot mai uscat, iar viețuitoarele mor pe măsură ce apa se evaporă.

Delta din Carpați ar putea deveni o bomă ecologică dacă autoritățile nu intervin de urgență, avertizează specialiștii în probleme de mediu.

„Întregul ecosistem se va distruge, evaporaţia a fost enormă, tocmai din cauza faptului că am avut peste 30-35 de grade săptămâni întregi, dacă nu luni deja. Situaţia este disperată! În urmă cu doar câteva luni autorităţile au finalizat un proiect care ar fi trebuit să rezolve problema secetei. Au modernizat o conductă veche şi au creat încă una nouă care ar trebui să alimenteze bălţile cu apă din două râuri apropiate”, a declarat Dan Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Silvicultură, pentru Kanal D.

Probleme și în Parcul Natural Văcărești

Probleme sunt și în Parcul Natural Văcărești, o arie naturală protejată cu aproximativ 100 de specii de păsări, acolo unde o parte dintre bălți sunt complet secate. În alte zone de acolo, nivelul apei a scăzut considerabil, conform imaginilor transmis de HotNews.ro.

Directoarea Administrației Parcului Natural Văcărești, Ștefania Simion, susține că zona s-a confruntat cu seceta și în alți ani, dar nivelul apei crește iarăși din toamnă și până în primăvară.

„Nivelul bălților a fost și mai scăzut de atât. Se remediază în funcție de nivelul precipitațiilor. De obicei, scade la nivelul pe care l-ați văzut în iunie-septembrie și apoi, din toamnă și până în primăvară, acesta crește. Avem fotografii pe care vi le putem arăta. Primăvara nu se vedea acea insulă de nisip care se vede când scade apa. Când a fost seceta din 2022 a fost mai scăzut nivelul apei, comparat cu anul acesta”, a declarat Ștefania Simion.

Directoarea APNV spune că și stuful contribuie la scăderea nivelului apei.

„Stuful este o plantă invazivă care se extinde, pentru că este foarte rezistent, adaptat, și acesta contribuie în mare măsură la scăderea apei pentru că acționează aproape ca un burete, el absoarbe foarte multă apă. Nu putem face aceste lucrări fără planul de management, în niciun caz”, a mai spus Ștefania Simion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui