Seceta lasă „Delta din Carpați” fără apă și mai multe specii de pești: „Întregul ecosistem se va distruge” / Sunt probleme și în Parcul Natural Văcărești

Seceta lasă „Delta din Carpați” fără apă și mai multe specii de pești: „Întregul ecosistem se va distruge” / Sunt probleme și în Parcul Natural Văcărești
Foto simbol: Pixabay

Seceta persistentă din această vară, despre care a vorbit și Reuters într-un articol cu privire la scăderea producției de porumb, a uscat pământul și a înghițit celebrele lacuri din județul Brașov, comuna Dumbrăvița. În București, la Parcul Natural Văcărești, din unele bălți a rămas doar noroi, în timp ce altele sau uscat complet, transmite G4Media.ro.

Capitala și 20 de județe din țară sunt vizate, luni, de un Cod portocaliu de caniculă.

Seceta „distruge” așa-numita „Deltă din Carpați”

În localitatea brașoveană Dumbrăvița, în așa-numita „Deltă din Carpați”, apa s-a evaporat aproape complet în ultimele luni, iar unele specii de pești și-au găsit sfârșitul. Soluția în care au investit autoritățile a eșuat tot din cauza secetei, potrivit Kanal D.

Zona și-a primit titulatura de „Deltă din Carpați” grație celor patru lacuri și ale vegetației speciale de acolo. Pământul este tot mai uscat, iar viețuitoarele mor pe măsură ce apa se evaporă.

Delta din Carpați ar putea deveni o bomă ecologică dacă autoritățile nu intervin de urgență, avertizează specialiștii în probleme de mediu.

„Întregul ecosistem se va distruge, evaporaţia a fost enormă, tocmai din cauza faptului că am avut peste 30-35 de grade săptămâni întregi, dacă nu luni deja. Situaţia este disperată! În urmă cu doar câteva luni autorităţile au finalizat un proiect care ar fi trebuit să rezolve problema secetei. Au modernizat o conductă veche şi au creat încă una nouă care ar trebui să alimenteze bălţile cu apă din două râuri apropiate”, a declarat Dan Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Silvicultură, pentru Kanal D.

Probleme și în Parcul Natural Văcărești

Probleme sunt și în Parcul Natural Văcărești, o arie naturală protejată cu aproximativ 100 de specii de păsări, acolo unde o parte dintre bălți sunt complet secate. În alte zone de acolo, nivelul apei a scăzut considerabil, conform imaginilor transmis de HotNews.ro.

Directoarea Administrației Parcului Natural Văcărești, Ștefania Simion, susține că zona s-a confruntat cu seceta și în alți ani, dar nivelul apei crește iarăși din toamnă și până în primăvară.

„Nivelul bălților a fost și mai scăzut de atât. Se remediază în funcție de nivelul precipitațiilor. De obicei, scade la nivelul pe care l-ați văzut în iunie-septembrie și apoi, din toamnă și până în primăvară, acesta crește. Avem fotografii pe care vi le putem arăta. Primăvara nu se vedea acea insulă de nisip care se vede când scade apa. Când a fost seceta din 2022 a fost mai scăzut nivelul apei, comparat cu anul acesta”, a declarat Ștefania Simion.

Directoarea APNV spune că și stuful contribuie la scăderea nivelului apei.

„Stuful este o plantă invazivă care se extinde, pentru că este foarte rezistent, adaptat, și acesta contribuie în mare măsură la scăderea apei pentru că acționează aproape ca un burete, el absoarbe foarte multă apă. Nu putem face aceste lucrări fără planul de management, în niciun caz”, a mai spus Ștefania Simion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)