Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis vineri dimineață că Sebastian Burduja va asigura interimatul la Ministerul Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu.
Printre variantele luate în calcul pentru Ministerul Educației se numără Ligia Deca, consilier prezidențial, Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, sau Marilen Pirtea, deputat liberal, potrivit digi24.ro.
Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia joi seară, în urma unui scandal public de proporții după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat un articol despre cum fostul ministru al Educației și-a însușit un curs universitar.
„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi seară, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al educației și că urmează să îi trimită președintelui Iohannis o nouă propunere de ministru, după consultările cu PNL.
„Îi mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educaţie”, a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.
Amintim că jurnalista Emilia Șercan a descoperit că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. El și-a însușit 13 capitole, trecându-se drept autor în locul autorilor originali atât în ediția din 2006, în care a fost descoperit plagiatul, cât și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Ulterior, jurnalista a demonstrat cu fotografii că respectivele lucrări au fost și vândute elevilor.
De asemenea, Cîmpeanu a solicitat anul trecut Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat. Abia luna trecută, el a publicat răspunsul instituției, care preciza că teza „respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării”, nefiind constatate „niciun fel de abateri de la normele de etică”. Numai că data și numele profesorilor care au făcut aceste constatări au fost acoperite cu markerul.
Sorin Cîmpeanu a reacționat extrem de „elegant”, numindu-i pe cei care-l acuză „un fel de habarniști”.
„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică.
Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, spusese Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.