Se schimbă regulile de circulație rutieră pe Transfăgărășan și Transalpina. Cele două drumuri rămân deschise și în sezonul rece

Publicat: 05 11. 2022, 13:22
Actualizat: 05 11. 2022, 13:25
transfagarasan

Se schimbă regulile de circulație rutieră pe Transfăgărășan și Transalpina. Cele două drumuri spectaculoase din munți nu se mai închid la finalul lunii octombrie, dacă condițiile meteo nu pun în pericol viața turiștilor.

„În acest an vom închide drumurile de munte, în special Transfăgărășanul și Transalpina, doar atunci când condițiile meteorologice pot pune în pericol viața celor care le tranzitează”, a transmis Cristian Pistol, director general CNAIR.
Închiderea drumurilor se poate face în condiții periculoase pentru conducătorii auto: ninsoare, viscol, polei, alunecări de teren, prăbușiri de stânci.

Protestele hotelierilor mențin Transfăgărășanul și Transalpina deschise

Decizia de a menține Transfăgărășanul și Transalpina deschise și în sezonul rece a fost luată după protestele hotelierilor din zonă, nemulțumiți că ambele obiective turistice sunt exploatate mult prea puțin. Peste 160 de companii au semnat o petiție online împotriva închiderii Transfăgărășanului la o dată fixă.

„De principiu, noul regulament care este comun pentru Transalpina și Transfăgărășan spune că este închiderea acestor tronsoane se face în funcție de condițiile meteo. Și tot de principiu, sunt deschise până la finele lunii octombrie, dacă vremea o permite se prelungește perioada, dacă nu se micșorează, se închide mai înainte”, a explicat pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Robert Elekes.

Reprezentantul DRDP Brașov a menționat și care sunt cele mai des întâlnite pericole, mai ales pe Transfăgărășan (care se află în zona de competență a DRDP Brașov), când se poate interveni imediat și când nu.

„Pe aceste tronsoane se pot lua măsuri până la un anumit punct, când vine vorba să le cureți de zăpadă, spre exemplu. Dar când încep să cadă și pietre – fenomen extrem de periculos și de des întâlnit în perioadele de trecere de la cald la frig și invers, adică primăvara când zăpada se topește și toamna târziu – iarna când începe se înghețe, pentru că se mișcă pământul, stânca, lucrează apa, problema este diferită. Peste zi apa se topește, pătrunde printre stânci, iar peste noapte îngheață”, a explicat Robert Elekes.