Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că, începând cu data de 1 mai 2023 renunță la măsurile de flexibilitate privind circulația necomercială a animalelor de companie cu origine din Ucraina.
Aceste măsuri au fost luate anul trecut pentru a-i putea sprijini pe cetățenii ucraineni care fugeau din calea războiului alături de animalele lor de companie.
Practic de acum încolo refugiații vor trebui să prezintă dovadă vaccinării animalelor de companie dacă vor să intre cu ele în țară, astfel se vor aplica prevederile Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, și va exista obligaţia prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici.
„În acord cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, aflate la graniţa cu Ucraina, România a stabilit că, începând cu data de 1.05.2023, va înceta aplicarea măsurilor de flexibilitate la introducerea, în scop necomercial, pe teritoriul naţional (UE) a animalelor de companie cu origine din Ucraina.
Astfel, România revine la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligaţia prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici”, a transmis ANSVSA, scrie click.ro.
Autoritățile române permit intrarea cetățenilor care fug de pe calea războiului cu animalele ca excepție. De altfel, începând cu 24 februarie 2022, ANSVSA permite ajutorului temporar persoanelor care îndeplinesc anumite condiții să aducă animale de companie de pe teritoriul ucrainean în România pentru a ușura procesul refugiaților.
După cum bine știm, sute de mii de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească casele după izbucnirea războiului cu Rusia, mulți dintre ei trecând prin România. Astfel, o parte dintre ei nu și-au lăsat animalele de companie în urmă și o bună parte dintre refugiați au venit cu pisicile sau câinii lor, aceștia fiind ajutați de voluntarii români cu donații pentru îngrijirea și hrănirea animalelor.