Se schimbă buletinele în România? Ce va scrie în cartea de identitate, conform unui proiect de lege, care a primit avize favorabile

Se schimbă buletinele în România? Ce va scrie în cartea de identitate, conform unui proiect de lege, care a primit avize favorabile
Foto: Captură YT

Potrivit economica.net, până la finalul acestui an, România va introduce noile buletine de identitate electronice și simple, devenind standard. Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care aduce modificări semnificative, inclusiv finalizarea proiectului pilot pentru aceste documente.

Se schimbă buletinele în România

În mijlocul acestei săptămâni, s-a schimbat valabilitatea cărților de identitate și s-a introdus posibilitatea completării cererii pentru viza de flotant online. Prețul emiterii a aproximativ cinci milioane de acte de identitate electronice va fi suportat de statul român prin fonduri europene din PNRR, acoperind emiterea buletinelor pentru cel puțin 3 ani, în comparație cu costul actual de 67 de lei pentru emiterea unei cărți de identitate.

Un proiect de lege propus de 25 de parlamentari de la AUR dorește introducerea grupelor sanguine și a factorului RH în documentele de identitate ale cetățenilor români, conform economica.net.

„În vederea realizării evidenţei cetăţenilor români, fiecărei persoane fizice i se atribuie, începând de la naştere, un cod numeric personal, denumit în continuare C.N.P., i se determină grupa sanguină şi factorui Rh, elemente care se înscriu în actele şi certificatele de stare civilă şi se preiau în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum si în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare R.N.E.P.”

Importanța cunoașterii grupului sanguin în transfuziile de sânge

„Cunoaşterea grupei sanguine şi a factorului Rh devine foarte important atunci când pacientul are nevoie de o transfuzie, cum ar fi in cazul unor afecţiuni grave, hemoragii masive sau în cazul unor accidente. Motivul este acela că pacientul nu poate primi orice fel de sânge, ci doar unul compatibil cu grupa sanguină a acestuia. Transfuzia greşită a unei grupe de sânge incompatibile poate pune în pericol viaţa pacientului, de aceea siguranţa acestuia depinde de evitarea incompatibilităţii între eritrocitele (hematiile sau globulele roşii) celui care a donat sânge şi anticorpii din plasma pacientului”, scrie în expunerea de motive.

Proiectul, depus la Senat în primăvară, a obținut mai multe avize favorabile, inclusiv de la Consiliul Economic și Social.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`