Se schimbă banii de la 5 iunie 2024: 1.000.000 de români vor fi afectați

Se schimbă banii de la 5 iunie 2024: 1.000.000 de români vor fi afectați

Începând cu 5 iunie 2024, în Marea Britanie vor fi emise noi bancnote cu portretul Regelui Charles al III-lea. Banca Angliei va introduce bancnote în valoare de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline, care vor înlocui treptat bancnotele cu portretul Reginei Elisabeta a II-a.

Marea Britanie introduce noi bancnote în circulație

Monedele cu imaginea lui Charles sunt deja în circulație, iar bancnotele vechi vor continua să fie valabile pentru o perioadă lungă de timp. Curând, călătorii în Marea Britanie vor putea vedea noile bancnote.

Noile bancnote de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline au fost prezentate recent regelui de guvernatorul Băncii Angliei. Singura schimbare față de bancnotele actuale este imaginea monarhului pe față și în fereastra de securitate transparentă. Portretele lui Winston Churchill, Jane Austen, William Turner și Alan Turing vor rămâne pe verso.

Într-un comunicat, Banca Angliei a anunțat că noile serii de bancnote vor fi tipărite doar în cantități necesare pentru a înlocui bancnotele retrase din circulație din cauza uzurii sau pentru a satisface o eventuală creștere a cererii.

Noile bancnote vor circula împreună cu cele actuale. Această introducere treptată are scopul de a minimiza impactul asupra mediului și de a reduce costurile, fiind conformă cu directivele curții regale.

Suveranul a apreciat noile bancnote drept „foarte bine concepute” și a remarcat cu surprindere că este doar al doilea monarh britanic reprezentat pe o bancnotă. Regele Charles al III-lea, după Regina Elisabeta, este doar al doilea monarh britanic al cărui portret apare pe bancnotele de lire sterline.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`