Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, joi, că a semnat un Ordin de ministru care permite organizarea olimpiadelor şi concursurilor şcolare, după doi ani de pauză.
Declarațile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„A fost o solicitare justificată. Din păcate, în ultimii doi ani aceste olimpiade nu s-au putut derula. Anul acesta, pentru a compensa absența… Ca element de noutate, am introdus pe lista competițiilor aprobate, pe lângă olimpiadele și concursurile clasice, și competiții interdicțiplinare de tipul competițiilor de robotică, acolo unde elevii români au avut rezultate absolut remarcabile. Deci ele vor fi recunscute de Ministerul Educației. Și olimpiade de creativitate, de inovație și creație digitală.
Ministerul Educației va finanța cea mai mare parte a acestor olimpiade și concursuri.
Listele pot fi completate și cu alte competiții naționale și internaționale dacă se vor dovedi relevante.
În funcție de voluția crizei sanitare, Ministerul Eudcației are în vederea modificarea cadrului normativ să se permită desfășurarea lor și în format online, după modelul concursurilor internaționale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Totodată, ministrul Educației a dat asigurări că vor exista suficiente teste pentru depistarea infecției cu coronavirus la elevii de gimnaziu și de liceu care încep școala pe 3 ianuarie.
Cîmpeanu a comentat și informațiile potrivit cărora 13 milioane de teste au ajuns în școli până a început vacanța de iarnă, dar doar 111 au fost confirmate de testele PCR.
Întrebat de jurnalista Ioana Ene Dogioiu dacă acest procent de 0,0008% cazuri descoperite nu e o consecință a faptului că părinții nu folosesc testele cum trebuie sau poate nu le folosesc deloc, ministrul a răspuns: „Aștept soluții, să vedem cum e bine din partea celor care au competență să propună aceste soluții. Ministerul Educației e foarte interesat de aceste soluții, cum e bine, că am înțeles cum nu e bine”.