Se reiau examenele pentru permisul de conducere, la două luni de la suspendarea acestora din cauza epidemiei de Covid-19

Se reiau examenele pentru permisul de conducere, la două luni de la suspendarea acestora din cauza epidemiei de Covid-19

Având în vedere că România a intrat în stare de alertă și relaxează treptat restricțiile impuse în timpul epidemiei de Covid-19, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a anunțat că examenele pentru permisele auto se vor relua treptat. Termenul de valabilitate al actelor necesare a fi prezentate pentru procesul de examinare și documentare a conducătorilor auto care aveau statut valabil la data declarării stării de urgență va fi prelungit cu 90 de zile. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 20 mai, de Guvern.

Ce trebuie să știe candidații pentru permisul auto

Potrivit reprezentanților Direcției Regim Permise d Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, programarea candidaților cărora le-au expirat dosarele de școlarizare în perioada 16 martie – 17 maiși pentru care există o programare prealabilă în sistem (proba practică) se va efectua prin intermediul școlilor de conducători auto, cu informarea acestora.

Totodată, programarea candidaților cărora le expiră dosarul de școlarizare ulterior datei de 18 mai se va face din oficiu. Autoritățile recomandă respectarea cu stricțe a orelor programate, pentru a se evita îngrămădeala, cozile uriașe, punându-se în pericol sănătatea cetățenilor.

De asemenea, activitatea de examinare la proba practică pentru candidații aflați în situația de la punctul 1 se reiaîncepând cu data de 2 iunie, urmând ca la finalizarea acestei activități să fie demarată examinarea practică pentru candidații aflați în situația prevăzută la punctul 2.

În documentul emis de DRPCIV se mai arată că reluarea activității de examinare la proba teoretică se va face începând cu data de 15.06.2020/22.06.2020, în funcție de numărul de candidați examinați și capacitatea de preluare a Serviciilor publice comunitare. Decizia se va posta pe site-ul Instituției Prefectului.

Măsurile obligatorii pentrucandidații pentru permisul de conducere și examinatorii acestora

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a activității de examinare la proba practică vor fi respectate, cu strictețe, mai multemăsuri de protecție în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus.

DRPCIV informează că masca de protecție este obligatorieatât pentru candidați cât și pentru examinatori.

De asemenea, scanarea temperaturii corporale este obligatorie. Dacă se constată că un elev sau un examinator are temperatura mai mare de 37,2 grade Celsius, acestuia i se va interzice proba examenului de conducere.

Respectarea distanțării persoanelor aflate la locul de întâlnire comunicat pentru susținerea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere, de cel puțin 1,5 m, este o altă măsură obligatorie.

Totodată, se va evitaprezentareala locul de întâlnire a candidaților cu însoțitori (prieteni, rude, etc). Accesul va fi permis doar candidatului și instructorului auto.

Valabilitatea documentelor, prelungită pe toată perioada stării de alertă

Valabilitatea documentelor emise de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile, de la data încetării acestei stări, potrivit actelor normative în vigoare.

În același context și pentru aceeași perioadă, se menține și valabilitatea documentelor necesare operațiunilor de înmatriculare/transcriere sau preschimbare a permisului de conducere obținute de către solicitanți de la alte entități.

Examenele de permis au fost sistate la jumătatea lunii martie

DRPCIV a anunțat prima suspendare a examenelor pentru obținerea permisului de conducere la nivel național (proba teoretică și practică) în data de 17.03.2020, menționând că aceasta măsură va putea fi prelungită în funcție de situație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`