Se dau bani pentru părinți! Cum vor putea beneficia de acest ajutor și ce condiții trebuie să îndeplinească

Se dau bani pentru părinți! Cum vor putea beneficia de acest ajutor și ce condiții trebuie să îndeplinească

O nouă legea intrat în vigoare, duminică, conform căreia părinții vor putea să ceară bani de la primărie pentru bonă, dar numai dacă au copiimici. Pentru acest ajutor financiar trebuieîndeplinite o serie de reguli.

Banii pot fi ceruți de către părinți în baza legii 35/2020, după ce aceștia vor lua legătura cu reprezentanții primăriei din localitate. Acordarea ajutorului este o decizie care se face la nivel local, iar primăria va aloca bani la bugetul local pentru ajutorul de bonă și tot ea va stabili o metodologie locală pentru aplicarea legii, scrie a1.ro.

Autoritățile din câteva orașe au început să lucreze pentru a da ajutorul de bonă, iar printre acestea se numără: Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Râmnicu Vâlcea și Sibiu.

Care sunt actele necesare pentru a primi acest ajutor?

  1. o cerere pentru acordarea ajutorului;
  2. o copie a documentului de identitate al părintelui care cere ajutorul;
  3. o copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor pentru care se cere ajutorul;
  4. copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (dacă e cazul);
  5. adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele șase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc.

Cel care va beneficia de ajutor va trebui:

  • să fie cetățean român, cetățean al altui stat sau apatrid cu domiciliul la noi în țară
  • Să fie angajat cu contract de muncă ori în baza uni raport de serviciu
  • Să desfășoare activități independente
  • Să obțină venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • Să obțină venituri din acctivități agricole, silvicultură sau piscicultură sau să exercite o funcție de demnitate publică sau asimilată

Banii vor merge la părinții care au un copil sub șase ani în îngrijire

Părinții care au un copil sub șase ani în întreținere vor putea beneficia de acest ajutor doar în cazul în carecopilul să nu meargă nici la creșă și nici la grădiniță.Cererea se va depune la serviciul public de asistență socială al primăriei. Angajații primăriei vor verifica dacă părintele îndeplinește toate condițiile legale pentru acordarea ajutorului de bonă, iar dreptul la bani se va aproba de către primar în cel mult 60 de zile de la depunerea documentelor.

Persoanele șomere vor trebui să aibă următoarele documente:

  • actele de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă din care reiese calitatea de șomer și faptul că n-au refuzat locuri de muncă;
  • copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă (contractul individual de muncă al bonei, ce este încheiat cu firma care a angajat-o să presteze serviciile, sau documentul din care reiese că bona lucrează ca persoană fizică autorizată).

Vor putea beneficia de bani doar cei care nu depășesc 3.500 de lei net lunar pe membru de familie

Potrivit Agerpres, acest ajutor pentru plata bonelor vor ajunge la familiile care nu depășesc suma de 3.500 de lei net lunar pe membru de familie. De asemenea, sprijinul va fi acordat părintelui, reprezentantului legal la care copilul locuiește sau persoanei desemnate de părinte pentru întreținerea copilului pe perioada absenței acestuia, pentru copiii de vârstă preșcolară.

Pentru venituri nete lunare pe membru de familie de 2.080 de lei cuantumul ajutorului pentru plata bonelor este de 710 lei, între 2.081 şi 2.500 de lei – 550 lei, între 2.501 şi 3.000 de lei – 390 de lei, iar între 3.001 şi 3.500 de lei – 250 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`