Se dă ceasul! Cum ne influențează trecerea la ora de iarnă și ce efecte are asupra organismului

Publicat: 26 10. 2024, 09:58
Actualizat: 26 10. 2024, 10:01
Sursa Foto: Freepik.com

Trecerea la ora de iarnă ne oferă aparent o oră în plus de somn, însă nu îmbunătățește calitatea acestuia. Schimbarea orei poate deregla ritmul circadian, afectându-ne somnul și starea de bine.

Sunt mulți cei care resimt oboseală, dar și dificultăți în adaptare, iar ciclul de somn poate fi influențat negativ, chiar dacă dormim mai mult.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend din luna octombrie. În 2024, trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00, oferindu-ne o oră în plus de somn.

Cu toate acestea, trecerea la ora de iarnă poate influența organismul, mai ales prin efectul său asupra ritmului circadian, care reglează ciclurile naturale de somn și veghe.

Deși primim o oră suplimentară, schimbarea poate deranja calitatea somnului. Multe persoane se trezesc mai devreme și au dificultăți în a adormi sau a menține un somn profund în primele nopți după schimbare.

Mai mult, dereglarea bioritmului natural poate duce la o senzație de oboseală și la o scădere temporară a nivelului de energie. Adaptarea poate dura de la câteva zile până la o săptămână, în funcție de individ.

Adaptarea la ora de iarnă ar trebui să dureze două săptămâni

În primele zile de după trecerea la ora de iarnă, unii oameni pot observa o diminuare a productivității și a capacității de concentrare, deoarece organismul lor se obișnuiește cu noul program. O adaptare normală la ora de iarnă ar trebui să dureze două săptămâni.

„În partea a doua a zilei e bine să nu ne mai expunem stimulilor cum ar fi consum de alcool sau de cafea, partea de exerciţii fizice sportul e foarte preţios, dar nu înainte de culcare. Cred că e important să devenim conştienţi de gândurile pe care le avem”, recomandă Cristian Grigore, Psiholog Institutul Socola Iași, notează observatornews.ro.