O adolescentă costumată în pisică a atacat recent un câine într-un parc din Arad. Costumată cu o coadă, mască şi mustăţi, aceasta a început să zgârie patrupedul, care lătra speriat. Tânăra ar face parte dintr-o grupare numită therieni. Aceştia se identifică cu anumite animale şi se comportă ca acestea.
Chiar dacă terminologia s-a schimbat de-a lungul timpului – therieni sau alterumani – principiul general este același: a avea o relație atipică cu umanitatea. Ce înseamnă asta? Ce legătură are asta cu alte identități? Și ce implică aceasta pentru sănătatea mintală a unei persoane?
„Therian” este prescurtare pentru „therianthrope”. Înseamnă o persoană care se identifică integral ca fiind o ființă non-umană, cum ar fi un lup, urs polar, o pisică sau chiar o râmă.
Chiar dacă cele două comunități au apărut din punct de vedere istoric separat, comunitatea therienilor se suprapune mult cu comunitatea „otherkin”, care include orice individ care se identifică ca non-uman (de exemplu, drept elf, dragon sau chiar personaj fictiv).
Therienii pretind că identitatea non-umană, ca și alte fațete ale identității, tind să treacă printr-o perioadă de dezvoltare (de obicei în adolescență) și să rămână stabilă pe toată durata vieții. Unele cercetări sugerează o posibilă suprapunere cu alte forme de neurodiversitate, dar identitatea în sine nu este o boală patologică.