Ultimele două cazuri șocante de agresiune împotriva cadrelor didactice – cel de la Liceul „Ion Creangă“ din București, unde o profesoară a fost înjunghiată, și cel de la Școala din Pietricica, județul Prahova, unde trei copii au simulat un act sexual cu o profesoară, produse pe parcursul unei singure săptămâni, atrag atenția ONG-urilor, profesorilor și administrațiilor că este nevoie de măsuri urgente de prevenție, dar și eficiente de sancționare a unor astfel de abateri.
Asociația Vedem Just cere să se reintroducă exmatricularea elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni, începând cu vârsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate și regulamentul-cadru școlar să prevadă posibilitatea de control corporal al elevilor, prin sondaj, potrivit unui comunicat de presă.
Asociația mai propune și eliminarea posibilității părinților de a motiva în mod arbitrar lipsa copilului de la școală iar părinții să fie obligați să permită consilierea la școală sau în sistem privat, altfel urmând să își asume în întregime eventualele urmări.
Părinții să fie responsabili și pentru mesajele trimise ori site-urile vizualizate de către minor pe telefonul mobil.
Iar în cazul unităților de învățământ public, obligarea părinților să plătească contravaloarea cheltuielilor făcute de stat pentru elevii exmatriculați, suspendați și care lipsesc fără motiv de la ore.
„Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv, substanțial autoritatea școlii și a profesorilor.
Renunțându-se la această măsură, comunicăm că rămâi în spațiul școlar indiferent ce faci”, a declarat profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, într-un interviu pentru RFI România, în contextul discuțiilor despre exmatricularea elevilor ca posibilă sancțiune atunci când au loc violențe în școli.
Luni, Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat: „Am discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de exemplu, o suspiciune de obiect interzis, să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii” dar nu a spus nimic despre reintorducerea posibilității de exmatriculare, anunță Edupedu.