Scumpirile continuă în ritm-record. Prețul spot al energiei electrice din România, la cel mai mare nivel din istorie în luna august

Publicat: 31 08. 2021, 13:04
Actualizat: 31 08. 2021, 13:20
Foto simbol: Pixabay

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, calculat ca medie lunară, a crescut din nou accentuat în august, atingând cel mai ridicat nivel din istorie, potrivit Economica.net.

Prețul mediu al pieței spot de la București pentru august este 555 de lei/MWh, conform datelor centralizate de pe platforma OPCOM. Prețul mediu în iulie a fost 462 de lei/MWh, la rândul său un maxim istoric pentru piața de la București. Astfel, în luna care tocmai s-a încheiat s-a înregistrat o scumpire de 20% (93 de lei/MWh în plus).

În iulie, prețul mediu spot crescuse cu 84 de lei față de cel din iunie, în timp ce iunie crescuse cu 89 de lei față comparativ cu prețul mediu din mai.

Prețul spot al energiei electrice din România a atins în august cel mai mare nivel din istorie

La o comparație între august 2021 și august 2020, prețul este de trei ori mai mare. Anul trecut, prețul mediu lunar a fost de 183 de lei/MWh.

Înregistrarea unui nou record pe piața spot a fost oarecum previzibilă, având în vedere că prețurile au fost sus în toată luna august și au fost consemnate diverse recorduri de preț, zilnice și orare.

Energia cu livrare în 6 august, la ora 21, s-a tranzacționat la prețul de 1.031 de lei/MWh, cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București. Recordul anterior era de 1.000 de lei și fusese atins la energia livrată în seara zilei de 3 august.

Rând pe rând, lunile mai, iunie, iulie și august au adus noi recorduri pentru piața spot de energie electrică.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia, respectiv, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania.