Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung poate fi văzută de publicul larg, într-o expoziţie a unui muzeu, pentru prima dată din 1916, conform presei locale.
Scrisoarea lui Neacşu a fost preluată de la Arhivele Statului şi transferată la Muzeul Judeţean de Istorie, Brașov. Cu ocazia evenimentului „Scrisoarea lui Neacşu se întoarce la destinaţie” , documentul a fost preluat de la Arhivele Statului şi transferat la Muzeul Judeţean de Istorie, în Casa Sfatului.
Scrisoarea lui Neacşu, reprezintă cel mai vechi document scris în română și a fost transportat 200 de metri cu escortă armată. Deşi este un drum de doar 200 de metri, transferul s-a făcut alături de paza jandarmilor şi poliţiştilor, relatează Bună Ziua Brașov.
Documentul a fost preluat de către directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, pentru expoziţia din Casa Sfatului. Acesta a specificat că: „Scrisoarea lui Neacşu merită mult mai mult decât cele câteva evenimente organizate anul trecut, la împlinirea a 500 de ani de la redactarea sa. Merita o expoziţie muzeală, în care nu doar să ne legăm de scrisoare în sine – e foarte valoroasă, e prima scriere în limba română păstrată până în prezent, cel puţin deocamdată – dar cred că e foarte important să şi înţelege ce este cu această scrisoare şi care a fost povestea ei”.
Șeful de serviciu al Arhivelor Naţionale Braşov, Bogdan Popovici a declarat că: „Este destul de dificil, pentru că trebuie asigurate nişte condiţii specifice şi, mai ales, trebuie protejată de factorii care ar putea să-i producă degradări, iar noi nu suntem la nivelul cel mai avansat din lume. Să ne gândim doar că, în Statele Unite, la Arhivele Naţionale, Constituţia Americană este ţinută într-o cutie controlată permanent din punct de vedere al climatului, cu geam de sticlă securizată pentru cei care vor să o vadă şi aşa mai departe. Noi suntem departe de acel standard, dar încercăm să păstrăm documentul cât mai bine”.
Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanăș Begner a fost descoperită în 1894 de Friedrich Stenner, în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se află și astăzi.
Documentul a fost redactat probabil în 29/30 iunie 1521 la Dlăgopole, numele slav al orașului Câmpulung-Muscel, conform Rador.ro.